Lasagne in padella

 

Här hemma älskar vi verkligen lasagne, särskilt den klassiska lasagne bolognese. Men även andra varianter. Lasagne är verkligen njutningsmat som passar perfekt till helgen och söndagslunchen. Det finns oändligt antal med italienska familjerecept på lasagne och jag har lagat ganska många olika. Min absoluta favorit är denna  som är gjord efter min väns mormor, Carmelina, som nu är inne på sitt 98:e levnadsår. Inte jättekomplicerad att laga men den tar lite tid.

Och just tid är kanske inte det man har bäst om en vardagskväll samtidigt som man gärna vill kunna ställa fram en riktigt god lasagne på middagsbordet. Och då är lasagne i stekpanna ett perfekt alternativ. Snabbt och jättegott!

4 personer

250 gram färska lasagneplattor

250 gram nötfärs

150 gram mozzarella

200 gram ricotta

5 dl passerade tomater av bra sort

1 sats med sofritto (1 gul lök, 1 stjälk selleri och 1 morot)

Riven parmesanost

Börja med att göra en snabb köttfärssås. Finhacka lök, selleri och morot. Fräs på låg värme i olivolja tills de är mjuka. Höj värmen och lägg i färsen. Bryn och häll sedan på tomaterna. Salta, peppra och släng i en nypa socker om det behövs.

Lägg ricottan i en skål och ta en skopa av såsen och häll över. Blanda runt. Skiva mozzarellan.

Lägg en skopa som täcker botten i en djupare stekpanna. Lägg två lasagneplattor som korsar varandra och som täcker botten. Lägg på ett lager av såsen, ett lager med ricottan och sedan några skivor mozzarella. Lägg på ett nytt lager och gör om igen. Fortsätt så tills du kommer till de avslutande plattorna. Lägg samma lager på de sista lasagneplattorna men toppa även med lite riven parmesanost.

Sätt på plattan och låt sedan gå med ett lock på, på låg värme, i ca 15 – 20 minuter. Tillagningstiden kan variera något beroende på vilka lasagneplattor man använder. Du känner och ser på lasagneplattorna när lasagnen är klar.

 

Lat stå ett par minuter så blir lasagnen lättare att skära upp. Dela i portionsbitar och servera med en god sallad.

Följ gärna Ruskigt Gott på Facebook!

lasagne - snabb middag - vardagsmat