Ragu di verdure - vegetarisk bolognese

 
För ett tag sedan bjöd jag hem ett gäng vänner men också med sina respektive (som jag inte känner alltför väl). Planen var en grym ragu Bolognese som huvudnummer. Alla förberedelser gick enligt plan tills jag tre dagar innan fick veta att 2 av mina kommande gäster var vegetarianer. Det enklaste hade så klart varit att laga ett vegetarisk alternativ och låta de som föredrar vegetarisk mat anpassa oss till oss köttätare. Men varför inte göra tvärt om?

Om jag hade varit vegetarian/vegan hade jag troligen varit grymt nyfiken på det här med italienska raguer. Inte så mycket för de animaliska produkternas skull då av naturliga skäl, snarare för alla gudomliga lovorden till dessa fantastiska smaker. Och, ja, italienska köttsåser är något alldeles extra, ofta långkokta med den där lilla extra kärleken som gör det så fullkomligt.

Det här är min ragu di verdure. Helt utan kött men med den där djupa smaken som faktiskt kännetecknar en ragu av högsta klass. Med risk för att bli antingen hyllad eller lynchad av  både vegetarianer, och köttätare med för den delen, från världen över så tycker jag nog att det här är en ganska fantastisk vegetarisk variant av just den klassiska italienska köttragun. Men innan de stympar mig så hoppas jag de prövar den - för den blir faktiskt ruskigt jäkla bra.

4 personer

2 gula lökar

2 morötter

1 stor gul paprika

2 zucchini

2 - 3 dl ärtor

4 lagerblad

Torkad rosmarin

1 glas vitt vin

2 msk tomatpuré

1 flaska passerade tomater

2 - 3 torkade pepperoncini (Går att ersätta med 1 färsk chili)

Olivolja, salt, socker och peppar

Skala och hacka moroten i små tärningar. Gör likadant med löken. Lägg i en skål. Tärna gula paprikan och zucchinin och lägg i en annan skål.

Sätt en större panna med lock på spisen, häll på lite vatten och en rejäl bottenskyla med olivolja. Fräs löken, moroten, lagerbladen och pepperoncinin på ganska hög värme tills de är mjuka och det doftar helt sanslöst gott i hela köket. Krydda med salt, svartpeppar och rejält med rosmarin. Lägg sedan i zucchini, ärtor och paprika. Fortsätt och fräsa tills allt har mjuknat ordentligt och det börjar bli torrt i pannan. (Låt den här processen med att fräsa grönsakerna mjuka ta tid, det är det som blir grunden för hela rätten. Genom att ge det tid så får du också ut smakerna på ett helt annat sätt.)

 

Slå på ett glas vitt vin och låt koka in ett par minuter. Klicka i tomatpurén och fräs några minuter till. Slå sedan på de passerade tomaterna och salta + lägg i en matsked socker. Slå på lite vatten så att innehållet i pannan blir ganska löst i konsistensen och mer i form av en tunn sås. Sätt på locket, sänk värmen och låt det puttra i minst 1 timme. När det återstår ca 15 minuter innan servering tar du av locket. Smaka av med salt, peppar och justera till perfektion - låt såsen krympa ihop till en lagom sås (enligt ditt tycke och smak).

Under tiden kokar du tagliatelle som du serverar hela härligheten med! Njut!

Följ gärna Ruskigt Gott på Facebook så missar du inga recept eller uppdateringar!

Ruskigt gott - festmat - pasta - ragú - tagliatelle - vegetariskt

Zuppa di verdure - snabb vardagssoppa

 

Frånsett Minestrone så gillar jag soppor med få ingredienser med utvecklade och kraftfulla smaker. Ingen grädde och annat tjafs - låt råvarorna spela huvudrollen och sopporna blir så fantastiskt  mycket godare. Och apropå att koka soppa på en spik (och för en extremt billigt peng) så föreslår jag idag att du testar denna vegetariska vardagssoppa. Kostar inte många kronor men med lite kärlek i tillagningen så kommer råvarorna ge dig en alldeles fantastisk matupplevelse. Allt handlar om att ta ut det maximala av smaken från var och en av ingredienserna, och jo, lite vin och  koncentrerad tomat piffar till och lyfter det hela.

 

Se nedan recept som en perfekt bas, god som den är. Jag brukar ibland addera det jag har för tillfället hemma. Lite ärtor, morot, broccoli, blomkål eller ja vad man nu hittar i kylen. Men den är suveränt god som den är, och så brukar vi äta den.

4 personer

3 större potatisar

2 gula lökar

½ mindre vitkålshuvud

1 ask cocktailtomater (Eller andra tomater)

2 msk tomatpuré

2 torkade peperoncini

1 stort glas vitt vin

Vatten, salt och svartpeppar

Skala potatisen och skär i mindre bitar. Skala löken och skiva upp lite grovt. Strimla vitkålen grovt och dela tomaterna i klyftor.

Sätt på soppkastrullen och häll på en rejäl bottenskyla med olivolja. Fräs på löken i några minuter tillsammans med pepperoncinin som du smular ned tills löken mjuknat. Lägg i tomatpurén och fräs några minuter till. (De här två stegen är viktiga då det frigör smakerna från lök och tomat samt ger en fin och lagom hetta från chilin)

Lägg nu i vitkålen, potatisen och tomaterna. Rör runt och slå på vinet. Låt det få ett ordentligt uppkok. Salta, slå på vatten så att de precis täcker grönsakerna och sätt på ett lock. Koka på medelvärme i ca 20 minuter.

Ta av locket och smaka av, tillsätt mer salt om det behövs. Dra några varv med svartpepparkvarnen och strö över lite hackad bladpersilja. Servera med ett gott bröd och middagen är på bordet. Njut!

Följ gärna Ruskigt Gott på Facebook så missar du inga recept eller uppdateringar!

snabb middag - soppa - vardagsmat - vegetariskt
1

Carne alla pizzaiola con patate

 

Bella a tutti ragazzi!

Dags för ett riktigt supersmart recept – fantastiskt gott och mat som jag ofta längtar till. Och det är så oerhört enkelt - allt görs i en och samma panna. Snacka om smart vardagsmat. Förberedelserna går snabbt även om det tar en stund att koka ihop till den där supersmarriga middagen som alla längtar efter. Perfekt att käka lite antipasto under tiden samtidigt som man hinner både tömma diskmaskinen, hjälpa till med läxor eller dra ett varv med dammsugaren. Så släng ihop allt och gör en massa annat – en dryg timme senare har du en vardagsmiddag som smakar helt underbart.

4 personer

1 kg potatis

2 stora gula lökar

500 gram valfritt kött (Brukar använda lövbiff eller motsvarande)

1 burk plommontomater

1 glas vatten

1 glas vitt vin

Salt, peppar, oregano och socker (Om man vill)

Olivolja

Skala potatisarna, dela på hälften och tärna sedan i grova bitar. Lägg allt i en större panna. Skala lökarna, dela och skär upp grovt. Lägg ovanpå potatisen. Skär eller klipp dina köttbitar i något mindre men ändå ganska grova stycken och lägg ovanpå.

Slå på burken med plommontomater ovanpå och krydda sedan generöst med salt, svartpeppar och oregano. Jag brukar också strö över lite socker för jag tycker tomatsmaken från burktomater blir betydligt bättre då, men det är så klart helt valfritt. Slå över vinet och vattnet och sätt på plattan.

Låt hela härligheten koka upp ordentligt, sätt sedan på lock och låt det sedan koka med hyfsad fart i ungefär 1 timme. Därefter brukar jag röra om, smaka av och justera innan det får gå färdigt några minuter till utan lock så att smakerna koncentreras lite till. (10 minuter om det är bråttom, men gärna längre om du har tid)

Slå av värmen, ringla lite riktigt fin olivolja och dra några varv med pepparkvarnen över och ställ fram på bordet. Servera med färskt bröd och njut! Lovar dig att alla runt bordet kommer slåss med sina brödbitar för att få upp det sista av såsen ur pannan.

Följ gärna Ruskigt gott på Facebook så missar du inga nya recept eller uppdateringar.

Ruskigt gott - alltiett - italiensk mat