Paprikakyckling med vitlök och balsamico

 

Det här ett av mina favoritrecept på kyckling. Det går snabbt, har härliga smaker av paprika, vitlök och balsamico och jättegott med potatismos. Perfekt vilken vardagskväll som helst i veckan. Det viktigaste är att vara noga med steget då vinet går i pannan och att man verkligen löser upp alla smaker av kyckling, vitlök och paprika som satt sig i botten på pannan. För övrigt blir det nog inte mer lättlagat än så här.

Jag brukar göra receptet på vanliga kycklingfiléer där varje kycklingfilé delas i två jämnstora bitar. Dels går tillagningen lite snabbare men de är också färdiga samtidigt. Och välj gärna en lite ”finare” balsamico som smaksättning.

 

4 personer

4 kycklingfiléer (putsade och delade i två)

2 röda paprikor

1 gul paprika

1 grön paprika

1 stor gul lök

5 vitlöksklyftor

1 dl vitt vin

5 msk balsamico

Bladpersilja

Olivolja, salt och peppar

Dags att börja med tillbehöret först då rätten går snabbt att laga. Vi brukar äta potatismos till, gärna smaksatt med citron. Men det går säkerligen absolut lika bra med ris, bulgur eller vad man nu känner passar till.

Kärna ur och strimla paprikorna. Hacka löken och vitlöken. Krydda kycklingfiléerna med salt, peppar och rejält med torkad oregano. Hetta upp olivolja i en större panna och stek kycklingen 3-4 minuter per sida så att de får fin färg. De behöver inte bli helt klara. Lägg upp filerna på en tallrik.

Lägg ner paprikorna i pannan och stek dem ca 6-8 minuter tills de känns mjuka men fortfarande har tuggmotstånd. Rör om regelbundet. Tillsätt vitlöken och stek ett par minuter till. Slå på vinet och låt det reduceras ned så att det nästan inte är någon vätska kvar alls i pannan.

Slå på balsamvinägern och finhackad bladpersilja. Lägg tillbaka kycklingen i pannan och se till att de kommer ner under paprikorna. Ta med eventuell köttsaft från tallriken också. Låt kycklingen bli färdig medans balsamicon kokar in ordentligt, ca 5 min.

Lägg upp på ett fat och strö över lite grovt hackad bladpersilja.

Följ gärna Ruskigt Gott på Facebook!

kyckling - snabb middag - vardagsmat

Rostad blomkål med parmesan, citron och persilja

 

Blomkål är en fantastisk grönsak – riktigt nyttig, supergod och lätt att variera med olika smaksättningar. Dessutom är den i säsong nästan året runt och finns alltid att finna hos grönsakshandlaren eller i butik. 100 gram blomkål ger, för den som tänker på sådant, knappt 30 kalorier och innehåller nästan hela dagsbehovet av C-vitamin. Vi borde verkligen äta mer blomkål!

Den här varianten gör jag både med eller utan parmesan. Men kombinationen av just citron, persilja, olivolja och parmesan är magiskt gott. Perfekt som tillbehör till det mesta, inte minst kyckling och fisk.

4 portioner

1 stort blomkålshuvud

1 citron

4–5 kvistar bladpersilja

Parmesan

Olivolja, salt och peppar

 

Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort stocken från blomkålen och dela huvudet i större buketter. Dela varje bukett i större skivor med en tjocklek på ca 2 centimeter. Lägg dem i en skål och sprinkla över olivolja, salt och peppar. Lägg ut blomkålen på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter. Blomkålen är klar när du med lite motstånd kan sätta en gaffel igenom dem.

Under tiden river du citronzest, klyftar citronen, river parmesanen och finhackar persiljan.

Ta ut blomkålen och strö över parmesan, persilja och pressa över saft från ett par av citronklyftorna. Sätt in i ugnen ytterligare 5 minuter. Klart!

Följ gärna Ruskigt Gott på Facebook!

blomkål - snabblagat - ugnsrätt - vardagsmat - vegetariskt