Italiensk sauterad potatis

 

Jag gillar verkligen inte kokt potatis, så trist och smaklöst. Jo, färskpotatis går an men annars blir det nej tack för min del. Och i det italienska köket är kokt potatis inte heller särskilt vanligt förekommande. Mer ofta återfinns potatisen som en komponent av flera i en rätt, grillad potatissallad exempelvis, vilket passar mig alldeles utmärkt. Eller som klyftpotatis eller liknande.

Det här tillbehöret är något vi ofta äter här hemma, mestadels som tillbehör till kött eller kyckling. Och det är verkligen en blandning av kokt och stekt potatis, enkelt smaksatt med bara salt och olivolja. Och det är verkligen löjligt enkelt att göra men ack så gott. Mjuka potatisbitar sauterade i lite vatten och olivolja och sen steka till nästintill brända med en härligt krispig utsida. Det här måste du bara prova!

2 personer

6 – 8 potatisar

5 msk vatten

5 msk olivolja

Salt

Skala potatisen och skär i grova tärningar. Hetta upp vatten och olivolja i en stekpanna. Lägg på lock och låt koka under/steka under 20 minuter. Ta av locket och låt pannan gå torr medans olivoljan tränger in i potatisbitarna och utsidan blir alldeles gyllene och krispig. Klart!

Servera och njut av italienska potatisar!

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

Ruskigt gott - potatis - snabb middag - vardagsmat - vegetariskt
2

Broccoli Romana

 

När vi har gäster hemma brukar de notera två saker förutom maten i sig självt. Dels hur många olika grönsakstillbehör som serveras till huvudrätten och hur otroligt glad 11 – åringen är i grönsaker. Och i Italien så brukar man sällan servera ett enda tillbehör och sallad till middagen vilket vi ofta gör här hemma. Den italienska mattraditionen är fin att anamma och ett så bra sätt att äta betydligt nyttigare och mer grönsaker till vardags. Men att 11 – åringen sätter i sig gigantiska mängder grönsaker varenda dag beror nog snarare på smaksättningen. Han äter inte kokt broccoli men han äter broccoli Romana. Han äter inte vanliga kokta ärtor men stuvade går fint. Kokt blomkål fungerar inte heller men blomkålsgrytan från Toscana äts i vuxenportioner. Och så vidare. Alla kids fungerar olika men för våran så är det smaksättningen som är nyckeln. Och vanan så klart, att det alltid serveras många olika typer av grönsaker.

Broccoli är en fantastisk grönsak. Men jag tycker den vara lite trist bara som kokt sådan, inte minst de där överkokta, och helt urlakade på vitaminer, som man kan få på lunchrestauranger. Så att ångkoka är bra för då behålls mer av nyttigheterna och sen är det perfekt att smaksätta med något som kompletterar och utvecklar broccolins naturliga smak. För det är peccorino alldeles lysande med sin karaktäriska sälta som bryter fint mot broccolins naturliga sötma. Lite olivolja till det och man har ett magiskt tillbehör till vilken middag som helt.

Och ett helt annat ruskigt gott recept är min pasta med smör, vitlök och broccoli. Det receptet hittar du här.

2 – 4 portioner

1 stor broccoli

3 matskedar varmt vatten

5 matskedar olivolja

1 dl riven pecorino

Ångkoka broccolin nätt och jämt mjuk, den ska fortfarande ha tuggmotstånd. Häll av och lägg ut på en kökshandduk så att broccolin får släppa all vattenånga ifrån sig.

Häll 3 matskedar med varmt vatten i skål. Vänd ner pecorinon och blanda runt ordentligt med en gaffel. Peccorinon ska lösas upp i vattnet och bli en mer trögflytande vätska. Häll, under vispning, ned olivoljan. Vänd ner broccolin och rör ihop ordentligt. Salta (om det verkligen behövs) och dra ett varv med svartpepparkvarnen.

Låt stå 30 min och servera sen. Så makalöst gott!

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

broccoli

Falukorv på italienska

 

Nja, falukorv hittar man inte i Italien. Där är det salsiccia som är korven nummer ett. Men jag tyckte det var lite kul ändå, att göra en helt vanlig falukorv men med lite italiensk inspiration. Ett rustikt potatismos med ruccola, tomat, mozzarella och lite tomatsås. Och sen gratinera det hela i ugnen. Resultatet blev makalöst bra. Lite Sverige och Italien på en och samma gång. Kärlek på matbordet och kärlek kan vi aldrig få för mycket av. Perfekt och snabb vardagsmiddag!

Hitta en falukorv med högt köttinnehåll och bra mozzarella. Bra råvaror är det som gör de enklaste rätterna till de allra godaste.

 

4 personer

8 - 10 potatisar

400 gram falukorv

Två nävar grovhackad ruccola

125 gram mozzarella

1 dl passerade tomater

1 dl mjölk

25 gram smör

Sätt ugnen på 225 grader. Koka potatisen och mosa sedan tillsammans med mjölk och smör till ett grovt potatismos. Salta, peppra och vänd ner den hackade ruccolan. Klicka ut potatisen längs med kanterna i lämplig ugnsform.

Skiva falukorven och mozzarellan. Slå de passerade tomaterna i botten på ugnsformen och varva sedan falukorv och mozzarella ovanpå. Strö över lite persilja om du vill och sätt sedan in i ugnen och låt gratineras. Tar ca 10 -15 minuter.

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

Ruskigt gott - falukorv - snabb middag - vardagsmat