Örtkyckling med potatisklyftor och buljonginkokta ärtor

 

Det här en riktig simpel rätt med få ingredienser och med kort tillagningstid. Att allt görs i en panna gör det ju inte sämre heller. Klyftpotatis, saftiga kycklingfiléer och ärtor som kokats in med grönsaksbuljong. Mycket smak och en perfekt vardagsmiddag som smakar så där lite extra.

Dryga halvtimmen får man räkna med att det tar beroende på storleken på kycklingfiléerna. Men medans allt går klart i ugnen hinner man både fixa sallad, duka och släng i en tvättmaskin.

4 personer

4 kycklingfiléer

8 – 10 potatisar

4 vitlöksklyftor

Torkade örter

250 g ärtor

1 gul lök

3-4 dl grönsaksbuljong (hemmagjord, tärning eller fond)

Olivolja, salt, peppar, socker och peperoncini

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Skala potatisen och klyfta den. Hetta upp lite olivolja i en stor stekpanna som tål att vara i ugnen. Stek potatisen i ca 10 minuter tills att den fått fin färg. Lägg över på ett fat. Under tiden kan du gnida in kycklingen med salt, peppar, valfria torkade örter och lite smulad pepeoncini.

Tillsätt lite olja i pannan som du stekt potatisen och fräs sedan de skalade vitlöksklyftorna ett par minuter, lägg sedan i kycklingfiléerna och stek tills de är gyllenbruna runt om. Lägg tillbaka potatisen i pannan och slå på en skvätt vitt vin och brässera ur pannan. Sätt sedan in pannan i ugnen och låt potatis och kyckling gå färdigt, tar ca 15 – 20 min. (Kolla så att kycklingen är klar)

Under tiden pannan står i ugnen så slår du på lite olivolja i en mindre kastrull och lägger i en finhackad gul lök. Fräs på ett par minuter och lägg sedan i ärtorna + grönsaksbuljong, 2 tsk socker och vatten. Jag brukar ha egen grönsaksbuljong i frysen men man kan använda en bra fond/ekologisk tärning som alternativ. Koka på ganska hög värme tills att all vätska kokat in.

Ta ut pannan ur ugnen och slå på ärtorna. Salta och peppra om det behövs.

 

Ställ fram och glöm inte att fånga upp den härliga skyn i botten på pannan. Magiskt gott!

Följ gärna Ruskigt Gott på Facebook!

italiensk mat - kyckling - vardagsmat
1

Salata pollo speziale

 

Saftigt grillad kyckling med krispiga grönsaker. Söta små tomater och kronärtskocka. En första dressing på vitlök och örter och sedan en andra dressing på karamelliserade citronskal. Toppat med balsamico glaze. Det här är den bästa kycklingsalladen jag vet!

Grilla kycklingfiléer själv i ugnen eller köp färdig. Ta lite blandade salladssorter och några grönsaker du gillar i sallad. Fixa dressingarna. En helt underbar lunch eller middag är klar!

Tricket med min kycklingsallad är egentligen att ha mycket smak av vitlök och örter i första dressingen och att sedan balansera smakerna med karamelliserade citronskal och balsamico glaze.

4 personer

4 kycklingfiléer

Olivolja, salt och peppar

Blandade örter (Jag hade bladpersilja, mynta och basilika)

2 vitlöksklyftor

1 citron

Blandade salladsblad

Valfria grönsaker (Jag hade idag tomater och kronärtskockshjärtan)

Balsamico glaze

Börja med att grilla kycklingen med valfria kryddor. Jag brukar köra med salt, peppar, oregano och lite sambal som jag smörjer in dom med. (Eller köp färdiggrillad kyckling).

Skala av skalet från citronen med en potatisskalare. Skala mycket tunt så att inget av det vita innaför skalet kommer med. Skär remsorna tunt. Lägg dessa i en liten kastrull och pressa över saften från citronen. Späd med lite mer vatten om det behövs. Den totala mängden ska notsvara ungefär 10 matskedar. Lägg i 2 tsk socker och sätt på platta med hög värme. Reducera ner tills att citronskalen är mjuka och vätskan bara är en trögflytande massa. Ställ åt sidan och låt svalna.

Skär tomater och kronärtskocka i mindre bitar. Skölj salladen och lägg i en skål. Blanda 1 dl olivolja med 2 pressade vitlöksklyftor, salt, peppar och totalt 2 dl av finhackade örter. Blanda salladsbladen med 2/3 av dressingen.

Lägg upp salladen på tallrikar. Sprid ut tomater, kronärtskocka och uppskivad grillad kyckling. Toppa varje tallrik med den resterande dressingen. Lyft upp remsorna av citronen med en gaffel från kastrullen och fördela mellan tallrikarna. Dutta ut lite av vätskan i kastrullen också. Toppa med balsamico glaze och det är dags att ställa fram på bordet. Vilken middag!

 

Följ gärna Ruskigt Gott på Facebook!

italienskt - kycklingsallad - snabb middag

Riso al forno

 

I Italien läggs det ner det stor möda på de tillbehör, contorni, som ska serveras till middagen. Huvudnumret, oavsett om det är något slags kött, kyckling eller fisk, serveras alltid för sig och sedan fyller man på med olika typer av tillbehör på sin egen tallrik. Grunden för tillbehören skiljer sig så klart åt men det är väldigt mycket grönsaker och ofta flera olika sidorätter till en och samma maträtt. Så genialiskt gott och bra sätt att äta mer grönsaker på dessutom.

Förra helgen hade vi några vänner över på söndagslunch och grillade kyckling ute i (regnet) trädgården. Vi hade en rad olika sallader och lite rostade rotsaker. Men vi hade också denna underbara rätt som är en riktig 10 – poängare – Riso al forno! Grejen är att använda risottoris och smaksättningen med både mozzarella och parmesan. Lite gratinering i ugnen och det är en av de godaste rätter jag vet faktiskt. En vanlig risotto går inte att spara men den här funkar alldeles utmärkt att spara till matlådan eller spara i kylen till morgondagens middag om man vill. Om det nu blir något över vill säga…

Och den passar perfekt till kommande grillkvällar eller som tillbehör till både kött och kyckling. Någon gång ska jag pröva att steka på lite fläskfilé och stoppa ner i själva riset innan gratineringen. Ett totalt otänkbart beteende här i Italien men man måste ju leva lite farligt ibland också.

Hoppas du vill prova!

4 – 6 personer

1 gul lök

0.75 l passerade tomater

300 gram Carnaroliris (Eller avorio)

250 gram mozzarella

100 gram parmesanost

2 nävar basilikablad

Olivolja, salt och peppar

Finhacka löken och lägg in större kastrull med olivolja. Frös mjuk på låg värme. Slå på tomaterna och låt småputtra ca 5 minuter.

Under tiden kan du skära mozzarellan i kuber och riva parmesanen. Och sätt ugnen på 200 grader.

Slå på riset och koka7sjud enligt anvisningen på rispaketet, normalt 15 – 18 min. Tänk på att röra hela tiden så att det inte bränns vid i botten. Späd med lite vatten om det blir alltför torrt.

Lägg i 2/3 av mozzarellan och parmesanen. Riv ner basilikabladen och salta och peppra. Häll över allt i grytan till en ugnsform. Platta till och sprid över resterande mozzarella och kanske lite mer riven parmesan om du vill. Gratinera i ugnen 15 – 20 min tills att osten smält och ytan har fått fin färg. Föredrar du lite mer knaprig yta kan du öka på tiden i ugnen.

 

Strö över lite basilikablad som dekoration. Dags att servera!

Ruskigt gott - italiensk mat - ris i ugn - risotto