Mormor Carmelinas lasagne

 

Min vän Arianna som bor i Rom har delat med sig av sin mormors recept på en riktigt genuin italiensk lasagne. Mormor Carmelina är född och uppvuxen i Toscana och har huserat bland grytor och kastruller sedan barnsben. Idag är hon 97 år gammal och lagar fortfarande lasagne till söndagslunchen. Det är så vackert på något sätt, hur man i familjen ärver recept och tar dom vidare generation för generation. Så både denna lasagne och tillhörande köttfärssås till den kommer från en och samma familj.

Enligt Carmelina ska lasagne absolut inte innehålla någon mozzarella, bara bra parmesanost. Och den ska alltid göras i 4 lager. Hon själv tar bara en liten bit vid söndagslunchen för hon vet, vis av erfarenhet, att den smakar ännu bättre dagen efter. Så perfekt för en schysst matlåda eller så kan man frysa ner portionsstorlekar och ta fram någon vardagskväll när det varken finns tid eller ork till någon större matlagningsinsats.

Min variant är något förenklad då jag brukar köpa färdiga färska lasagneplattor och inte göra egna pastaplattor själv. Den här lasagnen går ganska fort, särskilt om man dagen innan lagat köttfärssås enligt detta recept. Eller så kanske du har sparat köttfärssås i frysen. Har du ingen köttfärssås att använda så tar det lite längre tid, men tro mig, det blir väldigt väldigt gott.

4-6 personer

1 sats med köttfärssås (Carmelinas recept hittar du här)

Färska lasagneplattor (Eller gör egna)

6 dl mjölk

3 msk smör

3 msk vetemjöl

Parmesanost

Sätt ugnen på 200 grader. Tillaga eller värm upp köttfärssåsen. Under tiden gör du béchamelsåsen. Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet. Rör noga så att det blir en jämn smetliknande konsistens. Tillsätt mjölken under omrörning. Låt koka upp och koka i ca 4 - 5 minuter till dess att såsen tjocknat. Riv sedan parmesan, ca 3 dl. Men ha mer parmesanost till hands om det skulle behövas.

Ta fram en ugnsform och lägg en bottenskyla med béchamelsås i botten. Detta göra att lasagneplattorna sätter sig. Lägg sedan ned ett lager med lasagneplattor så att hela botten täcks. Sedan lägger du ett lager med béchamelsås och därefter ett lager med köttfärssåsen. Strö riven parmesanost över. Fortsätt så med ett lager i taget till det är dags att lägga det fjärde och sista lagret. Ovanpå de sista lasagneplattorna lägger du bara béchamelsås och generöst med parmesan.

Sätt in i nedre delen av ugnen och låt gräddas i ungefär 30 minuter. Lasagnen ska vara riktigt gyllenbrun när den är färdig.

När lasagnen är färdig så låter du med fördel den stå och vila i 10 minuter. Då får du lättare snygga portionsbitar och lasagneplattorna håller ihop. Till lasagnen föredrar jag en fräsch tomatsallad.

Följa gärna Ruskigt gott på Facebook så att du inte missar uppdateringar och nya recept.

familjerecept - italiensk mat - italienskt - lasagne