Äkta italiensk köttfärssås

 

Det här är ett känsligt område, det här med italiensk köttfärssås. Hur man gör sin ”bolognese” i Italien går faktiskt inte svara på med fullständig sanning för vartenda hushåll har sin variant. Och den är man så obeskrivligt stolt över och det är just ens egna recept som är det rätta. Ja, ni förstår. Min variant på ragu bolognese, eller köttfärssås, kommer från vännerna i familjen Tramelli som bor en bit utanför Siena i Toscana. Så visst är den äkta…

Den här ragún tar ett par timmar att göra även om den inte kräver en särskilt stor arbetsinsats. Den mesta av tiden går att till att vänta och njuta av hur ljuvliga dofter sprider sig i köket. Många svenskar, och andra, vill gärna ha vitlök i sin köttfärssås. I Italien har man, i princip aldrig, lök och vitlök, i en och samma sås. Men vill man så kan man alldeles på slutet pressa ner en vitlöksklyfta om man vill. Det här är en otroligt basic och ren ragú som smakar helt ljuvligt. Få men bra ingredienser och tid – det är hemligheten.

Gör gärna extra mycket när du ändå håller på. Perfekt att frysa in till kommande snabba vardagsmiddagar eller spara och gör min italienska lasagne som dyker upp på bloggen nu på söndag.

4 personer

Tagliatelle för 4 personer

100 g pancetta (eller orökt sidfläsk)

1 stor morot

1 stor gul lök

1 burk med passerade tomater

2 matskedar tomatpuré

250 gram nötfärs

250 gram fläskfärs

2 dl rött vin

Olivolja, salt och peppar

Finhacka lök, morot och pancetta. Fräs på låg värme i stekpanna tills allt är helt mjukt. Slö över allt i en gryta, förslagsvis en gjutjärnspanna med lock. Fräs sedan färsen i samma panna som du hade grönsakerna i. När färsen är brynt så lägger du även över denna i grytan.

Slå på värmen på plattan med grytan och när det börjar fräsa riktigt ordentligt så slår du på vinet. Låt det koka upp hastigt och sänk sedan värmen så att det småputtrar. Låt vinet koka in helt och hållet, ca 15 minuter. Det ska i princip bli helt torrt.

Nu är det dags att hälla i de passerade tomaterna och purén. Salta och peppra. Sätt på locket och koka på svag värme i minst 2 timmar.

Koka pastan, häll av och lägg sedan tillbaka i kastrullen. Ta 2/3 av färsen och lägg ner i pastan. Tillsätt parmesan och rör om. Lägg upp på tallrikar och fördela sedan resten av såsen på varje tallrik.

Gilla gärna Ruskigt gott på Facebook så att du inte missar nya recept och uppdateringar.
bolognese - italiensk mat - italienskt - köttfärssås - pasta - ragú
1
Ajli Müller

Der låter såååååå smarrigt!