Polpette al sugo - köttbullar i tomatsås

 

Köttbullar i tomatsås äts sällan med pasta i Italien, det är mer ett påhitt av Disney. Istället brukar man, som alltid, lägga stor möda och kärlek på både köttbullarna och såsen och sedan servera det med bröd som man kan suga upp all den goda såsen med. Och det behöver inte alls vara köttbullar i tomatsås, finns flera varianter, en av mina favoriter är köttbullar med citronsås och en som jag brukar göra med torsk, men de varianterna får vi ta en annan dag.

De här köttbullarna med tomatsås blir ruskigt goda. Servera med pasta om du vill eller kör italienskt med ett gott bröd till. Ett glas gott vin till och du har en perfekt andra rätt till middagen. Det här är min vardagsvariant som passar perfekt vilken kväll som helst i veckan, en lite lyxigare variant hittar du här.

4 personer (Blir ca 20 medelstora köttbullar)

300 gram kalvfärs (Eller annan färs som du föredrar

150 gram Salsicca

1 dl riven parmesan eller pecorino

1 tsk torkad oregano

1 ägg

Lite riven muskot

1 skiva vitt bröd

Vetemjöl

Olivolja, salt och peppar (Eller ersätt saltet med lite oliver)

Eftersom vi ska göra köttbullarna med tomatsås så börjar vi med såsen. Ett riktlgt gott recept hittar du här. Annars kan du bara fräsa 2 – 3 vitlöksklyftor och 1 smulad pepperoncini i olivolja ett par minuter och sedan slå på en burk med hela tomater av bättre kvalité. Blir basic men fungerar perfekt till vardags. Koka den under tiden du förbereder köttbullarna och ta sedan upp vitlöksklyftorna.

Så till köttbullarna. Kör brödskivan i en blender så att du får finfördelade smulor. Lägg över i en skål. Lägg ner färsen i skålen. Ta av skinnet av korven och finfördela korven i skålen. Tillsätt osten, ägget, riven muskot, oregano samt salt och peppar. Jobba ihop till en fin färs.

Forma köttbullar av färsen och rulla dem i vetemjöl (frivilligt, jag tycker de håller ihop bättre + får en finare stekyta. Lägg upp på ett fat. Värm en större stekpanna med en bottenskyla av olivolja och stek sedan köttbullarna tills de fått fin färg runt om.

Smaka av din tomatsås med salt och peppar och slå sedan i pannan med köttbullarna. För att spara på önödigt salt i maten så brukar jag låta pecorinin stå för saltet i köttbullarna och här slänga i ett gäng med oliver i såsen. Låt koka ihop ca 15 minuter. Perfekt med tid för att duka bordet, koka pasta om du vill, eller fixa andra tillbehör. Ljuvligt gott!

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

italienskt - köttbullar - pasta - snabb middag - tomatsås - vardagsmat