Äkta italiensk tomatsås

 

En äkta klassisk italiensk tomatsås – kan det bli bättre? Förutom de få veckor man kan skörda egna eller köpa närodlade färska tomater så görs alltid en bra tomatsås på hela tomater på konserv. I alla fall om man bor i Sverige. Den här tomatsåsen är en perfekt basic tomatsås som är perfekt att göra storkok av och sedan frysa in i lagom stora middagsportioner. På så sätt har man alltid en himmelskt god tomatsås att plocka fram. Perfekt att äta till pasta, som tomatsås till pizzan eller som bas till en vegetarisk lasagne.

Reglerna kring matlagning i Italien är otaliga och skiljer sig både mellan region, stad, by och vartenda hushåll. Men det finns alltid något undantag som bekräftar regeln. Den här tomatsåsen brukar min vän Arianna, som bor i Rom, laga när vi ses. Och hon brukar som alltid, likt väldigt många andra, påtala ofta och med all tydlighet att lök och vitlök inte ska vara i samma sås. Men den här såsen är just ett undantag som bekräftar den regeln. Så fantastiskt god tomatsås!

Tomater på konserv då. Undvik krossade tomater då de oftast är defekta och 2:a hands sorterade tomater som hamnar där i. Satsa istället på hela tomater av ett bra märke, gärna en konserv som innehåller tomatsorten San marzano. Då har du en riktigt fin råvara att bygga din tomatsås med.

Den här tomatsåsen är basic som sagt och tar inte särskilt lång tid att göra. Det finns oändliga varianter på hur den görs på klassiskt vis på färska tomater vilket också är kul att göra. Här en lärorik video på hur det kan gå till på riktigt. I Italien. Får nog skaffa min en kastrull modell större innan jag själv ger mig på detta.

4 portioner

2 burkar hela tomater

1 gul lök

1 morot

2 vitlöksklyftor

Olivolja, salt och peppar

Färsk timjan

Börja med att hälla upp tomaterna i en stor skål. Krossa de hela tomaterna fint med händerna. Ta bort eventuella gröna ändbitar från tomaterna.

Finhacka vitlök, lök, morot och 3 - 4 matskedar timjan. Hetta upp olivolja i en kastrull. Fräs allt på låg värme i 10 – 15 minuter tills allt är helt mjukt utan att något har tagit färg.

Häll på tomaterna och låt tomatsåsen koka på låg värme i 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Njut! Livet är på topp!

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

italiensk mat - italienskt - tomatsås