Insalata di cavolo rosso

 

Veckosallad är ju så obeskrivbart praktiskt. Även om vi äter mycket grönsaker, varma som kalla, så är det ibland skönt att ha något som bara är färdigt att ställas fram. Eller modifieras så att veckosalladen inte bara känns trist och same-same, utan att det blir lite nya smaker under veckans gång.

Jag brukar göra veckosallad på rödkål. Dels så äter vi så mycket ”gröna” grönsaker, tomat, paprikor och annat så det känns lite extra bra att komplettera med en annan färg till, och en supergrönsak faktiskt. Fibrer, vitaminer och antioxidanter är den fullproppad med och forskningen lovar bra skydd mot både diabetes, hjärt- kärl sjukdomar med mera med denna härliga grönsak som en del av den vardagliga kosten. Och man behöver inte äta den just som sallad eller på julbordet vilket många vill ha. Nä, rödkålen är perfekt i grönsaksjuice, att göra pesto på eller att råriva ned i riskoket de sista minuterna m.m.

Nog talat om nyttigheten med den. Mitt recept är baserat på en härlig vinaigrette som bara gör kålen bättre dag för dag. Jag tycker faktiskt den är som godast efter 2 – 3 dagar. Perfekt att göra under helgen och så har man veckosallad för just det, hela kommande veckan.

Under veckan brukar jag ta fram så mycket som jag tror går åt och sedan toppar jag den med annat. Det blir både variation på en och samma sallad plus att man får i sig en del andra grönsaker också. Förslag på topping: Avokado, skalad gurka, apelsiner, finhackad grönkål eller citron. Prova dig fram.

 

Glömde jag säga att rödkålen kanske är en de snyggaste grönsakerna som finns?

1 normalstort rödkålshuvud, se receptet nedan, räcker till 8 – 10 portioner sallad om den serveras som tillbehör till en middag. Så justera din mängd i receptet efter hur många ni är, hur mycket sallad som faktiskt äts och hur många dagar du vill att den ska räcka.

1 sats med veckosallad

1 normalstort huvud av rödkål (800 gram – 1 kg)

4 ansjovisfiléer från glasburk eller konserv (Föredrar de på glas)

2 pressade vitlöksklyftor

1 dl finhackad persilja

6 msk av bra olivolja

2 tsk dijonsenap

2 tsk äppelcidervinäger

Dela kålhuvudet på längden och skär bort nederdelen, rotstocken vill säga. Använd en matberedare eller en skarp kniv för att finstrimla kålen. Jag brukar använda kniv och är inte så där petnoga med att det ska vara extremt finstrimlad. Lägg upp i en stor skål eller vad du nu vill förvara veckosalladen i.

Lägg ansjovisen på en skärbräda och mosa med sidan av bladet på en kniv. Lägg i en skål/dressingblandare. Pressa i vitlöken, senap, vinägern och olivolja. Blanda/skaka och häll över rödkålen. Häll över persiljan och blanda runt ordentligt.

Förvara det som du inte förbrukar i en tät förslutande kyllåda eller liknande. Och kom ihåg att den bara bli bättre och bättre dag för dag, så gör gärna en stor sats efter att du provat på det här receptet.

Följ gärna Ruskigt Gott på Facebook!

rödkål - sallad - veckosallad