Bruschetta verde

 

Söta fina ärtor med frisk mynta på ett gott bröd med olivolja och vitlök och sedan toppat med lite hyvlad pecorino. Kanske ett glas gott vitt vin till. Det är fredagsmys av hög klass. Och ett roligt sätt att variera den klassiska bruschettan med.

Och det här med bruschetta är ganska roligt. Eller ska vi säga Fettuna? För så hette den från början och då var det inget mer än ett varmt bröd med ingnidet med vitlök och smaksatt med salt och peppar. That was it. Så bruschettan är egentligen inte själva orginalet om vi ska vara petnoga. Och hur är det nu med uttalet.? Jo, på italienska är uttalet "brusketta". Många i Sverige säger det som det stavas och med svenska grammatiska villkor och då blir det med ett sche - ljud istället. Välj själv, det smakar ju faktiskt lika bra oavsett och även en italiensk servitör/servitris skulle förstå dig fullt ut i vilket fall.

Kanske har du egen variant på den klassiska bruschettan? Tipsa gärna i kommentarsfältet!

2 personer

2 skivor av bröd

2 dl frysta ärtor

1 citron – saft och zest

1 handfull med mynta

1 klyfta vitlök

5 msk olivolja

Salt och peppar

Färsk mynta

Peccorino

Börja med att koka vatten med lite salt. När det kokar häller du i ärtorna. Under tiden skär du två skivor av bröd som du gnider in med ett par vitlöksklyftor innan du penslar dem lätt med olivolja. Finhacka en näve med myntablad och lägg i en skål. Slå på 1 - 2 msk olivolja, saft från en citronklyfta och salta och peppra.

Koka ärtorna i 3 minuter och häll av i ett durkslag och sen i en skål men kallt vatten, gärna med ett par isbitar i så behåller de sin fina färg.* Häll sedan av vattnet och lägg i skålen med myntan. Mosa grovt med baksidan av en gaffel. Var inte jättenoga, några kan ju faktiskt vara lite halvt eller helt mosade.

Hetta upp en stekpanna och grilla brödet tills de fått fin färg. Lägg på de krossade ärtorna, zest från citronen och skivad peccorino.

*För varianten med vin så sätter du tillbaka kastrullen på spisen efter att du hällt av ärtorna. Häll sedan tillbaka dem i kastrullen och slå på en ½ dl vitt vin. Låt koka in ett 2-3 minuter. Rör om då och då. Fortsätt sedan enligt originalreceptet med att lägga ärtorna i skålen med myntan.

Njut!

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

bruschetta - fredagsmys