Salata di zucchine

 
När jag var liten spenderade jag mycket tid hemma hos min mormor i Sverige. Där lagades, så klart, allt från grunden. Och ute i trädgården odlades allt man kan tänka sig i grönsaksväg samtidigt som fruktträden försåg hemmet med frukt året runt i princip. Till varje måltid, lunch eller middag i alla fall, så serverades det alltid ett antal olika rätter av grönsaker. Råa, kokta, stekta, ugnsbakade osv. Kanske var det där jag lärde mig att uppskatta grönsaker på riktigt. Under många år i vuxen ålder har jag varit ganska dålig på det där med att servera mycket olika grönsaker. Blir lätt att man fastnar i Isbergssalladsträsket med några tomater som topping. Så därför är jag glad i att jag hittat hem till det Italienska köket på riktigt. Och upptäckt alla fantastiska rätter man kan komponera med en prunkande köksträdgård eller en trevlig grönsakshandlare runt hörnet.

Det här är en av mina favoriter och just zucchini är bra på flera sätt. Dels är säsongen oändligt lång så den går nästan alltid att få tag i även om man inte kan skörda den själv i den egna trädgården. Med bara 16 kalorier per 100 gram så är det en grönsak en verkligen kan frossa i och dessutom innehåller den både kalium och gott om vitamin A och C. Den milda smaken gör att man lätt kan krydda till den efter hur man för dagen vill ha den eller vad som ska serveras. Och som rå, som en sallad, fungerar den alldeles utmärkt.

 

Det här receptet bygger på smaksättning med hjälp av citron, vitlök, lök och persilja. Den brukar jag ofta göra om vi ska äta kött eller kyckling. Om man byter ut citronen och persiljan mot mynta och lime så får du istället en supergod sallad som fungerar toppen till fisk.

4 personer

2 zucchini

½ citron

1 gul eller röd lök

4 vitlöksklyftor

Bladpersilja

Olivolja, salt och peppar

Börja med att riva zucchinin på den grova delen av rivjärnet. Lägg allt i ett durkslag och krama ut så mycket av vätskan du kan med hjälp av händerna. Lägg över i en skål.

Riv löken + vitlöksklyftorna, finhacka mycket persilja och lägg i skålen. Pressa över saften av en citronen. Ringla över olivolja och smaka av med salt och peppar. Blanda runt.

Bara att ställa fram – snabb sallad med massa nyttigheter!

Följ gärna Ruskigt Gott på Facebook!

 
sallad - tillbehör - vardagssallad