Polpette e mozzarella

 

Det här är verkligen en värdig söndagslunch – härliga hemrullade köttbullar i en mustig tomatsås med örter och sedan snabbgratinerade med mozzarella. Tar inte särskilt lång tid faktiskt men blir en helt underbar lunch/middag.

Knepen är att så här års använda generöst med torkade kryddor, passerade tomater av bra kvalité och att låta det koka en bra stund så att alla smaker binds ihop. Jag hade lite färsk basilika och persilja hemma men tillsatte sedan både torkad basilika, oregano och timjan. Lite hetta från peperoncinin och härlig smak från vitlök. En värdig söndagslunch som sagt.

Och ja, förlåt för att jag säger söndagslunch. De flesta ser det nog mer som en middagsrätt och det är ju helt rätt. Det är bara här i Italien som söndagslunchen, ofta serverad ganska sent, som är veckans höjdpunkt (Som en svensk söndagsmiddag med andra ord). Massor av god mat, samtal om livet, gott i glasen och alla samlas till bords – stora som små. På söndagslunchen blir det ofta hela registret med antipasti, primo, secondi och contorni i olika varianter och inte minst en (ibland flera) smarrig dessert (il dolce) som avslutning. Kaffet kommer sist och separat, troligen med en liten digestivo för att underlätta matsmätningen. En sisådär 3 timmar får man nog minst räkna med att en korrekt söndagslunch tar. Minst. Någon större middag på söndagen behövs knappast efter en sådan lunch.

Alla kanske inte här järnkoll på det där med primo och digestivo så nedan en kort förklaring till detta:

Antipasti – ordet betyder enkelt översatt ”före maten” och det är ofta en eller flera mindre rätter som man börjar med. Kallskuret, ost, lite olika grönsaker och annat beroende på säsong brukar inte vara helt ovanligt.

Primo piatto är den första varmrätten och består ofta av pasta men det kan också vara en risotto, polenta, soppa eller liknande. Primon är oftast vegetarisk men det kan också vara kött eller fisk om det är en särskild rätt som serveras.

Secondo piatto – är den andra varmrätten som brukar bestå av kött, fisk eller fågel. Det kan vara alltifrån kalvkött och rulader till biffar och grillad fisk.

Contorni – är tillbehören till andra varmrätten. Vanligen har man flera olika som man kan plocka fritt av. Allt serveras separat och man lägger själv upp tillbehören på tallriken med varmrätten. 2 – 3 varma tillbehör och ett par kalla är inte alls ovanligt.

Il dolce – är efterrätten. Det kan antingen vara en söt desert och då kallas det Il dolce. Tårta, pannacotta eller något liknande. Men det kan också vara att det serveras lokala ostar med frukt. Inte heller helt fel efter en riktig braklunch

Digestivo – kommer sist och drick givetvis tillsammans med en espresso, eller flera. Digestivon är starkspriten (eller en likör) och det är ofta grappa, limoncello eller så får man välja mellan flera.

Så här äter man givetvis inte till vardags. Lunchen som oftast intas lite senare följs ofta av en mer vardaglig middag. Dock alltid med ett par rätter, tillbehör och kaffe på maten. Vi brukar äta middag mellan 7 och 8 på kvällen och antingen en större primo, typ pasta med kött, fisk eller kyckling + ett par grönsakstillbehör eller så äter vi en secondo med olika tillbehör. Men antipasti, det har vi alltid. Och så klart ser traditionerna olika ut beroende på en mängd faktorer så som regionala skillnader, familjjeliv osv. 

Men nu tillbaka till maten - de smarriga köttbullarna…

4 personer

Köttbullarna:

250 gram nötfärs

250 gram fläskfärs

1 ägg

2 skivor vitt bröd (gärna dagsgammalt)

0,5 dl mjölk

2 msk kalvfond

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

5 msk riven parmesanost

3 tsk av torkade örter (Jag hade basilika, oregano och timjan)

1 näve finhackad persilja

Salt och peppar

Tomatsåsen:

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

1 flaska passerade tomater av bra sort (700 ml brukar de vara på)

1 msk balsamvinäger

4 tsk av torkade örter (Jag hade basilika, oregano och timjan)

2 smulade peperoncino (Eller en liten bit färsk chili)

150 gram mozzarella

Färsk basilika och persilja

Salt och peppar

Vi börjar med köttbullarna och smular ned innanmätet av 2 skivor dagsgammalt bröd i en skål. Slå på mjölken och låt dra medans du hackar upp och tillsätter resten – finhackad lök, parmesanen, ägget, örterna, finhackad vitlök och persilja. Salta och peppra. Blanda runt till en fin smet.

Rulla köttbullarna och stek sedan i en panna med olivolja. När de fått fin färg runt om lägger du över dom på en tallrik. Under tiden som köttbullarna steks kan du finhacka gul lök, vitlök och riva eller smula mozzarellaosten.

I samma panna som du stekt köttbullarna lägger du i löken tillsammans med lite olivolja. Låt fräsa ett par minuter tills den mjuknat och det mesta från botten av pannan har släppt. Addera vitlöken och fräs någon minut till. Slå sedan på tomaterna, balsamvinägern och smula ned peperoncinin och de torkade örterna. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.

Lägg nu tillbaka alla köttbullarna i pannan och eventuell vätska från tallriken de legat på. Låt puttra på svag värme så länge du har tid med men minst 20 minuter. Smaka av igen och se om det behövs någon mer kryddning. (Sätt ugnen på 225 grader)

Ta pannan från spisen och smula ut mozzarella i olika högar över tomatsåsen och köttbullarna. Sätt in i ugnen och låt mozzarellan smälta ihop med såsen. Tar bara några minuter.

Ta ut pannan och strö över finhackad persilja och basilika. Servera och njut!

 

Tips: Om du vill servera detta med pasta så hade jag kokt den så att den är färdig samtidigt som du tar ut de färdiga köttbullarna. Lyft sedan ur köttbullarna och häll pastan + 0,5 dl av kokvattnet i pannan med tomatsåsen och rör om. Lägg tillbaka köttbullarna och du har nu en komplett Lady & Lufsen middag.

Följ gärna Ruskigt Gott på Facebook!

Ruskigt gott - köttbullar - tomatsås