Citronkyckling med tomataioli

 

Ibland kommer man hem och middagen borde stått på bordet för en kvart sedan. Trötta ungar, läsxläsning och inte direkt någon tid att komponera en avancerad sjurätters. Då behöver man lite ”räddare i nöden” recept, som det här. Citronkyckling med tomataioli och sallad. Klart på 15 minuter. Att servera så som det är eller komplettera med ris, potatis eller vad man nu känner för. Snabbt, enkelt och oerhört gott. Hemma hos är det en riktig favorit bland kidsen som brukar rensar faten.

Jag använder väldigt sällan smör än till väldigt speciella rätter där det så krävs. Men just till den här citronkycklingen tycker jag det blir väldigt gott. Så jag brukar ta en rejäl klick smör och sen droppa över lite olivolja. Sätter väldigt fin smak på det hela.

4 portioner

600 gram kycklingbröstfilé

2 vitlöksklyftor

2 citroner

Mjöl

Olivolja, smör, salt och peppar

Till tomataiolin:

2 äggulor

1 vitlöksklyfta

Zest och juice av 1 citron

1 msk tomatpuré

2 matskedar varmt vatten (Från kranen eller micra)

1.5 - 2 dl olivolja

Salt

Börja med att värma upp en större stekpanna med en rejäl klick smör och lite olivolja. Under tiden skalar du två vitlöksklyftor och häller upp mjöl i en skål. Skär kycklingen i mindre bitar och lägg i skålen. När pannan är varm så lägger du i vitlöken som får gå med ett par minuter och sätta smak. Under tiden blandar du kycklingen med mjölet och saltar och pepprar.

Skaka av kycklingbitarna så att det är ”lagom” med mjöl kvar. Lägg ner i den varma pannan och fräs runt om tills de är gyllene och kycklingen är färdig. Pressa över saften av 1 - 2 citroner beroende på tycke och smak. Låt citronsaften koka in och smaka av med salt och peppar. Under tiden fixar du en sallad och gör tomataiolin:

Blanda alla ingredienser, förutom olivoljan och salt, i en blender. Kör blendern tills des att det är en mjuk röra utan några bitar. Fortsätt att köra och häll försiktigt ned olivoljan sakta och med lätt hand. När all olivolja gått in så stoppar du och smaksätter med salt. Klart – häll upp i en skål och ställ fram.

 

Lägg upp kycklingen och salladen. Strö över lite finhackad persilja och extra citronklyftor för de som vill ha.

 
citronkyckling - kyckling - snabb middag - snabblagat - vardagsmat