Varm tomat- och bönsallad

 

Superhälsosam mat, full av smak och nyttigheter. Starka antioxidanter från rostade tomater, det goda fettet från olivoljan, antibakteriell multidos av vitlök och superantioxidanten i rosmarinen. Och ovanpå de järnrika och extremt nyttiga cannellinibönorna. Ruskigt gott. Och som en skön bonus fylls hela huset med ljuvliga dofter när tomaterna går i ugnen med örterna.

Det här receptet fungerar alldeles utmärkt som tillbehör till det mesta. Kyckling, kött, fisk eller vad nu ska ha till middag. Så släng ut potatisen, riset eller vad nu tänkt att ha till middagen och testa det här. Eller käka som vegetarisk rätt tillsammans med rostade skivor av surdegsbröd. Fräsch, nyttig och underbar god mat från det italienska köket.

4 personer (Som tillbehör, annars till 2 som huvudrätt)

2 askar (500 gram) fina coctailtomater

1 burk med cannellinibönor

1 tsk socker

3 vitlöksklyftor

1 näve av blandade örter (Jag tog rosmarin och timjan)

4 msk olivolja

2 msk vit balsamvinäger (Kan ersättas med vanlig)

Salt och nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 160 grader. Tvätta tomaterna och lägg i en skål. Dela hälften i halvor och låt resten vara hela. Krossa vitlöksklyftorna med hjälp av baksidan av en kniv. Tillsätt oljan, balsamvinägern, salt, peppar, socker och hackade örter. Blanda runt ordentligt.

Lägg ett bakplåtspapper i ugnsform och strö ut tomaterna. Tillaga dom i ca 45 minuter. Ta ut ur ugnen och häll över bönorna som du sköljt av innan ordentligt. Sätt in i ugnen i ytterligare 5 minuter.

Ta ut och servera direkt. Dekorera med lite mer örter om du vill. Servera med bröd till så att du kan suga upp den goda såsen.

Följa gärna Ruskigt gott på Facebook så att du inte missar några uppdateringar.

Några andra goda recept på temat

Öhmans keso- och bönsallad

Mårtenssons black bean majo

Bönsallad hos Kryddburken  

bönsallad - italien - italiensk mat - tomatochbönsallad - tomatsallad - vardagsmat - vegetariskt - örter