Uova in purgatorio

 

Igår såg jag ett riktigt lockande recept hos Zeinas kitchen, en köttfärsrätt med ägg. Irakisk maklahma hette den och du hittar den här. Den ska jag definitivt prova vid tillfälle. Det fick mig också att tänka på en underbar rätt vid namn Uova in purgatorio, en rätt som jag ätit som lunch många gånger i Italien och som vi gör här hemma ganska ofta. Namnet betyder ägg i skärselden och det kan man ju förstå när man ser de vackra äggen mot de röda tomaterna. Vi käkar det oftast som en sen frukost/brunch på helgen eller som lunch. Riktigt nyttigt och man håller sig mätt länge.

3 portioner

1 burk med fina tomater

3 ägg

½ gul lök

Basilika

Olivolja, salt och peppar

Ev. parmesan

Värm upp oljan i en stekpanna och brun den finhackade löken tills den är mjuk men utan att den tar färg. Slå på tomaterna, salta och peppra, och rör runt. Lägg i några basilikablad och låt koka ihop i ett par minuter. Gör 3 mindre hål i tomatsåsen och knäck ett ägg i varje. Lägg på ett lock och låt allt gå klart, tar ca 3-4 minuter på medelvärme.

Ta av från plattan och servera med gott bröd till. Riv lite permesan över om du känner för det. Supergott!

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

brunch - italiensk mat - italienskt - lunch - ägg