Tomatbröd/Italiensk sommartoast

 

Det här tomatbrödet är riktigt jäkla gott. De upp och nedvända tomaterna och olivoljan marinerar hela brödet och mozzarellan gör ytan krispig och fin. Perfekt som förrätt, en lättare måltid eller varför inte som aperitivo när dina gäster kommer på middag. En sommartoast, så syndigt god.

Du kan ta vilket bröd du vill. Det blir snyggt både med avlånga baguetter eller som här, men en skiva cibattabröd. Glöm inte att göra skåror i brödet bara, det är tricket.

Du behöver

Bröd

Körsbärstomater (gärna i olika färger)

En tunn skiva mozzarella

Olivolja

Svartpeppar

Basilika

Sätt ugnen på 225 grader. Förbered en ugnsform med folie i botten. Ringla generöst med olivolja över. Skär ditt bröd och gör skåror på längden där du sedan ska placera tomaterna. De behöver inte vara särskilt djupa, de är bara till för att få tomatsaften att lättare sprida sig ner i brödet. Halvera tomaterna och lägg med snittytan nedåt ovanpå skårorna. Smula en liten skiva mozzarella och placera ut bitarna runt tomaterna på brödet. Ringla över ordentligt med olivolja över brödet och tomaterna. Saltpeppra hela härligheten och sen in i ugnen. 10-12 minuter brukar bi lagom, brödet ska bli krispigt, tomaterna lite skrynkliga och mozzarellan gyllenbrun. Och alla tomatsafter med olivoljan har nu spridit sig ner i hela brödet.

Ta ut, lägg på några basilikablad och servera. Himmelskt gott!

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

 

smårätter - snabb middag - tillbehör - tilltugg - toast - tomatbröd
1
Ajli Müller

det verkar sanerligen gott, och sååå vackert också!