Tiramisu med jordgubbar och vit choklad

 
Tiramisu – denna klassiker! Och på söndag är det mors dag samtidigt som man verkligen känner hur sommaren kommer allt närmare. Så därav denna crossover av tiramisu – tiramisu möter sommaren helt enkelt. Vansinnigt enkel dessert men vilka sommarsmaker! Jag hade vit choklad i gräddsmeten men glömde spara till dekoration så jag fick ta lite mörk istället. Det fungerar med vilket som men i smeten ska det vara vit choklad och inget annat.

Och nu finns det ju svenska jordgubbar att köpa också så det här kan ju bli en alldeles lysande dessert att uppmärksamma älskade mamma med på söndag.

6 personer

1 pkt Savoiardikex ( 24 st)

250 gram mascarpone

100 gram vit choklad

2 dl vispad grädde

350 gram jordgubbar

40 gram socker

1 dl vatten

Börja med att smälta chokladen i ett vattenbad. Under tiden kan du röra ihop mascarponen och grädden i en skål. När chokladen smält häller du ner den i skålen också och blandar noga.

Ta ca 100 gram av jordgubbarna och lägg i en mixer. Häll i socker och vattnet. Mixa ihop och slå upp på en djup tallrik.

Rensa resterande jordgubbar och dela varje jordgubbe i 3 delar på längden.

Ta fram ett serveringsfat. Vänd kexen ett och ett i jordgubbssirapen. Lägg ut bredvid varandra på längden. Varje lager ska innefatta 8 kex. Smeta ut gräddsmeten över hela lagret och lägg på jordgubbar. Lägg på ett nytt lager med kex och upprepa. Det blir totalt 3 lager med kex.

Ovanpå sista lagret lägger du de allra rödaste och finaste jordgubbarna och river sedan över vit eller mörk choklad. Dekorera med lite citronmeliss.

Detta är en värdig dessert nu till mors dag!

 Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

dessert - efterrätt - tiramisu