Kött och potatis på italienska

 

Kött och potatis, klassisk svensk husmanskost. Kött och potatis, klassisk italiensk husmanskost. Skillnaden? Italiensk kött och potatis är enkelt, har få ingredienser och just den här varianten är förknippad med norra Italien. Det är en perfekt rätt om du har ett par överblivna kokta potatiser sedan innan, annars får du koka lite potatis till att börja med.

4 personer

4 skivor kalvkött

4 potatisar

1 gul lök

75 gram smör

Köttbuljong (Egen eller färdigköpt annars)

Mejram och persilja

Salt och peppar

Lägg potatisarna i kallt vatten och efter uppkok så låt dem koka i ca 20-25 minuter beroende på storlek. Det ska vara fasta potatisar och de ska inte vara helt färdiga när du tar upp dom. Häll av vattnet, låt svalna, skala och skär sedan potatisarna i inte alltför tunna skivor (1-1 ½ cm).

Förbered en liten kastrull med 1-2 dl köttbuljong. Håll varm.

Finhacka löken och fräs den mjuk i hälften av smöret. Lägg i köttet och stek snabbt tills de får färg på båda sidor. Ta av från spisen.

I en panna steker du på potatisen med andra hälften av smöret. Krydda med salt, peppar och strö över finhackad mejram och persilja.

När potatisen har fått fin färg på båda sidorna lyfter du över köttet till pannan med potatis. Slå på en slev eller två av köttbuljongen och låt det gotta ihop sig några minuter.

Tips: För en lättare och friskare variant så kan du byta ut köttbuljongen mot ett glas vitt vin. Tänk bara på att då ge det ett ordentligt uppkok innan servering.

husmanskost - italiensk mat - italienskt - kalvkött - snabb middag - vardagsmat