Kött i vin och tomat

 

Kött i vin eller tomat, eller både och, är italiensk husmanskost när den är som bäst. När jag gör den här rätten så ser jag alltid till att ha i några extra kotletter för då är nämligen även morgondagens middag räddad. Då kan du nämligen göra min variant av italiensk bolognese. 2 supergoda middagar på en och samma gång.

4 personer

 4 kotletter (2 till om du ska göra ragú senare)

1 lök (Man kan också göra den med sofritto)

1 liter passerade tomater (ca 1 ½ burk)

2 dl vitt vin

Olivolja, salt och peppar

Hacka löken och fräs i en panna med olivolja. När löken mjuknat så lägger du över den i en gjutjärnspanna med lock. Bryn sedan kotletterna hastigt på varje sida så att de får lite färg. Slå sedan på vinet och låt det få koka in ett par minuter innan du lägger över kotletterna och skyn i gjutjärnspannan. Dra på värmen så att det börjar småputtra i gjutjärnspannan. Häll i tomaterna och salta och peppra. Lägg på locket och låt putta minst 1 ½ timme, gärna längre om du har tid.

Lyft upp kotletterna och lägg upp på tallrikar. Slå på en slev av såsen och servera med något gott tillbehör. Rosmarinpotatis till är gott.

huvudrätt - italiensk mat - italienskt - kotletter - mat från grunden