Grön bruschetta med ärtor, mynta och citron

 

Rena och enkla smaker – det är Italien det. Den här gröna bruschettan föråt jag mig nästa på för ett par år sedan men nu dyker den upp här hemma då och då. Vi käkade den på en liten trattoria utanför Verona. Blev så galet imponerad att jag frågade efter receptet. Blev visad in till köket och fick, på ruskigt snabb italienska, det hela förklarat för mig av den glada kocken med det fina skinnförklädet. Några enkla och svårtydda noteringar på en servett och receptet var i mitt ägo. Den här rätten kan man göra utan eller med vin. Med vin så passar den perfekt som en förrätt om du ska ha gäster och utan är den toppen när du kommer hem efter jobbet och inser att allt du har är bröd och en påse ärtor i frysen.

2 personer

2 skivor av bröd

2 dl frysta ärtor

1 citron – saft och zest

1 handfull med mynta

1 klyfta vitlök

5 msk olivolja

Salt och peppar

Färsk mynta

Peccorino

Börja med att koka vatten med lite salt. När det kokar häller du i ärtorna. Under tiden skär du två skivor av bröd som du gnider in med ett par vitlöksklyftor innan du penslar dem lätt med olivolja. Finhacka en handfull av myntablad och lägg i en skål. Slå på 1 msk olivolja, saft från en citronklyfta och salta och peppra.

Koka ärtorna i 3 minuter och häll av i et durkslag och sen i en skål men kallt vatten, gärna med ett par isbitar i så behåller de sin fina färg.* Häll sedan av vattnet och lägg i skålen med myntan. Mosa grovt med baksidan av en gaffel.

Hetta upp en stekpanna och grilla brödet tills de fått fin färg. Lägg på de krossade ärtorna, zest från citronen och skivad peccorino.

*För varianten med vin så sätter du tillbaka kastrullen på spisen efter att du hällt av ärtorna. Häll sedan tillbaka dem i kastrullen och slå på en ½ dl vitt vin. Låt koka in ett 2-3 minuter. Rör om då och då. Fortsätt sedan enligt originalreceptet med att lägga ärtorna i skålen med myntan.

Njut!

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

bruschetta - italien - italiensk mat - smårätter - vegetariskt