Enkel bolognese på italienska

 

Det här är ett känsligt område, det här med italiensk köttfärssås. Hur man gör sin bolognese i Italien går faktiskt inte svara på med fullständig sanning för vartenda hushåll har sin variant. Och den är man så obeskrivligt stolt över och det är just ens egna recept som är det rätta. Ja, ni förstår.

För det första så skiljer man på bolognese, eller ragú, som vi nog ska kalla det egentligen beroende på om man använder hela köttbitar eller malet kött. Med helt kött så använder man ofta såsen som blir över efter att man tillagat en annan huvudrätt. En variant på detta kan du läsa om här. Men idag ska vi göra ragú Bolognese på malen färs.

Den här ragún tar ett par timmar att göra även om den inte kräver en särskilt stor arbetsinsats. Den mesta av tiden går att till att vänta och njuta av hur ljuvliga dofter sprider sig i köket. Många svenskar, och andra, vill gärna ha vitlök i sin köttfärssås. I Italien har man, i princip aldrig, lök och vitlök, i en och samma sås. Det här är en otroligt basic och ren ragú som smakar helt ljuvligt. Få men bra ingredienser och tid – det är hemligheten.

4 personer

Tagliatelle för 4 personer (Läs mer om portionsstorlekar här)

100 g pancetta (eller orökt sidfläsk)

1 stor morot

1 stor gul lök

1 burk med passerade tomater

2 matskedar tomatpuré

300 gram nötfärs

300 gram fläskfärs

2 dl rött vin

Olivolja, salt och peppar

Finhacka lök, morot och pancetta. Fräs på låg värme i stekpanna tills allt är helt mjukt. Slö över allt i en gryta, förslagsvis en gjutjärnspanna med lock. Fräs sedan färsen i samma panna som du hade grönsakerna i. När färsen är brynt så lägger du även över denna i grytan.

Slå på värmen på plattan med grytan och när det börjar fräsa riktigt ordentligt så slår du på vinet. Låt det koka upp hastigt och sänk sedan värmen så att det småputtrar. Låt vinet koka in helt och hållet, ca 15 minuter.

Nu är det dags att hälla i de passerade tomaterna och purén. Salta och peppra. Sätt på locket och koka på svag värme i minst 2 timmar.

Koka pastan, häll av och lägg sedan tillbaka i kastrullen. Ta 2/3 av färsen och lägg ner i pastan. Tillsätt parmesan och rör om. Lägg upp på tallrikar och fördela sedan resten av såsen på varje tallrik.

bolognese - italiensk mat - köttfärssås - pasta - ragú - spagetti