Bastontini de pesce – eller fiskpinnar helt enkelt

 

Halvfabrikat och färdigprodukter med tillsatser är inget som går hem i Italien. Man värnar verkligen matlagning från grunden och skyr produkter med massa tillsatser i. Helt rätt, eller hur? Ändå köper vi tonvis med färdiga fiskpinnar varje år – pinnar som sällan kommer över 60 % fiskinnehåll och med en massa onödiga tillsatser. Sluta med det och gör dom själv. Det blir så fantastiskt mycket godare och definitivt nyttigare.

Det här är verkligen fiskpinnar basic. Vill man variera dom lite så kan man lägga till exempelvis finrivet citronskal eller parmesan i ströbrödet när man panerar. Men jag gillar verkligen det enkla. Fiskpinnar, färskpressad citron och något gott tillbehör. Behöver inte vara svårare än så.

4 personer (12 fiskpinnar)

300 gram torsk

2 ägg

1 citron

Mjöl

Ströbröd

Olivolja, salt och peppar

Skär till torskfiléerna till avlånga pinnar i lagom storlek. Lägg dom på ett fat och pressa över lite citronsaft och olivolja. Ställ in dom i kylen en stund, du kan ju exempelvis passa på att göra tillbehöret till fiskpinnarna under tiden.

Ta fram 1 djup tallrik och 2 vanliga. Knäck äggen i den djupa och vispa till dom lite lätt. På de andra tallrikarna sprider du ut mjöl på den ena och ströbröd på den andra. Ta pinnarna en och en och vänd i mjölet, doppa sedan i ägget och vänd sedan noga runt i ströbrödet.

Hetta upp ett par matskedar olivolja i en stekpanna och stek sedan fiskpinnarna ca 4-5 minuter per sida. Servera med det du vill ha till. Broccolimos är gott eller stuvade gröna ärtor. Och citronklyftor så klart.

Följ och gilla gärna min facebooksida så missar du inga nya recept eller uppdateringar på bloggen.

fisk - fiskpinnar - hemlagat - mat från grunden - snabb middag - torsk - vardagsmat