Heta räkor med citronmajo

 

Heta timjansräkor med en somrig majo på citron. Det och en bit gott bröd och du har en perfekt aperitivo när vänner kommer över på en drink eller som en antipasto innan middagen. Majon är lätt att förbereda innan och räkorna som efter att de marinerats tar bara någon minut i stekpannan. Smaksättningen på räkorna kan man så klart variera med jag gillar verkligen kombinationen av räkor, timjan och lite hetta av chili.

Jag hittade dessa finna räkor men hemma i Sverige går det så klart alldeles utmärkt med både färska, frysta eller, ännu bättre, direkt från fiskbilen.

4 personer

300 gram skalade räkor

1,5 dl olivolja

1 ägg

2 tsk senap

2 vitlöksklyftor

2 torkade peperoncini (Röd färsk chili fungerar också bra)

Saften från 1 citron + lite citronzest

2 kvistar färsk timjan

Salt

Vi börjar med att marinera räkorna. Finhacka timjan och lägg i en skål. Slå på några matskedar olivolja, vänd ner räkorna och blanda runt väl. Låt stå i kylen en stund innan tillagningen.

Under tiden fixar vi majon genom att blanda ihop ägg, senap, citronsaft och salt i en mixer. Mixa på medelhastighet och slå i olivoljan i en försiktig men jämn stråle till att majon fått rätt konsistens. Slå upp i en liten serveringsskål och toppa med lite zest från citronen.

Finhacka vitlöken. Sätt en stor panna på ganska hög värma och lyft räkorna ur oljan och lägg ner i pannan. Smula över peperoncini och vitlöken som sedan får fräsa max 2 minuter.

Lägg upp räkorna på ett fat. Ställ fram majon och lite gott bröd. Både du och dina gäster kommer sluka det här.

Missa inga nya uppdateringar på Ruskigt gott – följ mig på Facebook.

antipasto - aperitivo - förrätt - heta räkor - räkor