Kycklingkotletter sofriitto med vinäger och vitt vin

 

Tunna fileer av kycklingbröst i en sofrittoreduktion med vitvinsvinäger och vitt vin. Helt underbara smaker, det här är nog ett av mina absoluta favoritrecept. Tar någon timme att göra men perfekt söndagsmiddag då man har kyckling till fler dagar i veckan. Bara att fixa tillbehör och ta fram kycklingen.

Och det här receptet är en riktig sommarfavorit. Jag har lärt mig att de ska ätas kalla och att de faktiskt smakar som allra bäst dag 2 eller 3. Och de håller minst 5 dagar i kylen. Smart vardagsmat inför arbetsveckan eller när man ska ha med mat till picknick eller liknande.

Men jag kan inte hålla mig, för de är så ruskigt goda så att vi brukar äta några av dem varma med tillbehör samma kväll som de tillagas. Och sen läggs de i lager i en burk i kylen och man tar fram efter hand. Godast varma eller kalla? Laga själv och avgör.

6 personer

1 kg filé av kycklingbröst

2 ägg

1 klick smör

En nypa socker

4 selleristjälkar

4 vitlöksklyftor

2 morötter

I gul lök

1 knippe persilja

3 dl vitt vin

1,5 dl vitvinsvinäger

Olivolja

Salt och peppar

Finhacka selleri, morot, gul lök, vitlök och hälften av persiljan. Slå en bottenskyla av olivolja i en panna och fräs på ca 5 minuter. Slå sedan på vitt vin, vitvinsvinäger och strö över en nypa socker. Koka ihop på medelvärme i ca 30 minuter. Rör om då och då. När allt kokat in så sätter du pannan på eftervärme medans du ordnar med kycklingen.

Knäck äggen i en skål och vispa ihop. Lägg mjöl på en djup tallrik. Skär varje kycklingfilé i 3 tunna mindre filéer.  Doppa kycklingen, först i äggen och sedan i mjölet. Lägg upp på ett fat. Stek kycklingen i panna tills de är gyllenbruna, salta och peppra, och vänd.

Lägg upp kycklingen på ett serveringsfat och bred ut din sofrittoreduktion över dem. Strö över lite finhackad persilja och servera med ett gott tillbehör.

Ruskigt gott!

Glöm inte att föja Ruskigt gott på Facebook - så missar du inga nya recept och uppdateringar.

Ruskigt gott - kyckling - vardagsmat