Klassisk soffritto

 

En italiensk soffritto är något man upptäcker och sedan aldrig överger. Det handlar om att bygga smak från grunden, så långt bort man kan komma från buljongtärningar eller fond från affären. Resultatet blir väl underbyggda rätter med djup, genuin smak och viktigast av allt – godare.

Soffritto som grund är nyckeln till oerhört många rätter i det italienska köket. Används även i det franska köket och då under namnet mirepoix. Och i cajunköket kallas den ”the holy trinity”. Grunden är alltid densamma. Lika delar av finhackad gul lök, selleri och morot. Detta fräses på låg värme i ca 10 – 15 minuter i olivolja vanligtvis men i vissa rätter även med smör eller både och. Grönsakerna ska bara sakta mjukna, aldrig ta färg. Det finns också varianter på soffritto där man adderar vitlök exempelvis.

När soffritton är klar fortsätter man bygga rätten som vanligt. Ibland tillsätter man vätska först, då oftast vitt vin. Rätter som bygger på soffritto, original eller med variation, är exempelvis bolognese, lasagne, kyckling cacciatore, minestronesoppa, kött och vin i tomat och så vidare.

Lök, selleri och morot är perfekta att alltid ha hemma. Då har man sällan en bra middag långt bort. Dessutom är det bra råvaror som håller sig bra.

Så enkelt sammanfattat – Finhacka lök, selleri och morot. Fräs på låg värme i olivolja tills att allt är mjukt och smakerna har fått släppa loss ordentligt. Och sedan har du en utmärkt grund för många genuina och klassiska italienska rätter. Din alldeles egna snabbuljong men utan massa tillsatser och onödigt salt.

Ibland gör jag en soffritto och häller på några matskedar passerade tomater och låter koka ihop. Under tiden kokar jag lite spagetti. Kan knappast kallas recept men för mig är det en perfekt och nyttig hemmalunch när det är ont om tid. Och brist på tid får aldrig, aldrig någonsin, vara en ursäkt för dålig mat om du frågar en italienare.

Lycka till med din sofritto!

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

soffritto