Spagetti med serrano, vitt vin och ruccola

 

Måndagspasta? Låter väldigt trist men tvärtom – här är ett snabbt middagsrecept som är allt annat än trist. Spagetti med vitvins- och citronfrästa tomater, ruccola, parmesan och rostad serranoskinka – hur gott är inte det? Och middagen är på bordet inom 30 minuter.

4 personer

12 skivor tunt skivad Serranoskinka

1 ask med coctail- eller plommontomater

1 påse med ruccola

1 ekologisk citron

1 vitlöksklyfta och en pepperoncini

½ glas vitt vin

Parmesan (1 dl + garnering)

Olivolja, salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader och lägg ut serranoskivorna på bakplåtspapper på en plåt. Sätt in i ugnen och låt de bli krispiga men utan att de bli brända, tar ca 10-12 min. Ta ut och låt svalna.

Under tiden kokar du spagetti eller annan pasta. Medans pastan kokar klyver du upp tomaterna och skalar zesten från ungefär halva citronen som du sedan hackar fint. Värm upp en bottenskyla med olivolja i lämplig panna och lägg ned vitlök och pepperoncini. Låt dessa fräsa utan att ta färg för att smaksätta oljan. Ta upp dom och kasta och lägg sedan i tomaterna och fräs runt på hyfsat bra värme i någon minut. Slå sedan på vitt vin och lägg i citronzest samt pressa citronsaften över. Fräs på någon minut till.

Ta hälften av de rostade serranoskivorna och smula över pannan med tomaterna. Häll av pastan och slå i pannan tillsammans med 1 dl riven parmesan ost. Tillsätt ruccola, salt och peppar. Rör om ordentligt och lägg upp på tallrikar. Toppa med serranoskivorna och lite fint hyvlad parmesan. Kanske en skvätt fin olivolja också om du vill.

 

Vilken måndag!

Följ gärna Ruskigt Gott på Facebook så missar du inga recept eller uppdateringar!

Ruskigt gott - pasta - snabb middag - vardagsmat