Konsten att koka pasta

 

Alla kan koka pasta. Frågan är bara om man kokar den så att den når sin yttersta perfektion? Att koka pastan så att den blir perfekt i smak och får rätt konsistens är faktiskt en hel vetenskap. Men inte särskilt svårt. Så ta gärna de här tipsen och testa nästa gång så kommer också du laga pasta som en äkta italienare.

Innan vi tar tag i själva kokandet så är vattnet det viktiga elementet. Kallt vatten ska det vara och mängden vatten är avgörande. Per portion pasta, vilket man kan diskutera hur mycket det är i och för sig, men för mig är det mellan 80 – 100 gram så behövs det 1 liter vatten. 1 portion = 1 liter vatten, 2 portioner = 2 liter vatten och så vidare. Att koka pastan i mycket vatten förhindrar att pastan klibbar ihop. En del slår i olivolja eller annan olja i kokvattnet för att de tror att det motverkar klibbig pasta vilket är ytterst märkligt. Oljans densitet är högre än vatten och kommer endast att lägga sig på vattenytan och till ingen nytta, glädje eller smak.

Den andra mycket viktiga delen i det förberedande inför pastakoket är salt. Alla råvarors smaker förhöjs av salt, pasta är inget undantag. 1 matsked per liter vatten är lagom, vare sig mer eller mindre. Det kanske låter mycket men det behövs eftersom pastan kokas i en stor mängd vatten. När du sätter pastakastrullen på spisen och sätter på värmen häller du i saltet.

Med vatten och salt har man kommit en bra bit på vägen. Men kvalitén på din pasta är också helt avgörande. Torkad pasta är ju det som vi allra oftast använder och då är det viktigt att den är gjord på enbart 100 % durumvete och inget annat. Kolla på innehållsförteckningen. Och nej, pasta ska inte vara vitaminberikad, vara av vit fiber eller fullkorn heller för den delen. Men är inte fullkornspasta väldigt nyttigt? Hyfsat men smakmässigt ingen höjdare. Du får i dig betydligt mer och bättre fibrer om du ser till att äta bra med frukt och grönsaker istället. Och låt pastan smaka pasta. Ska du köpa torkad äggpasta så är det minst lika enkelt, den ska bara innehålla ägg och durumvete. Punkt. Och självklart är det gott med färsk pasta också, inte alls svårt att göra själv heller.

När det gäller själva kokningen så är en trägaffel din bäste vän, särskilt om du ska koka spagetti, bucatini eller annan längre pasta. De längre pastasorterna brukar bli stående med en del ovanför vattenytan innan den del som är i vattnet mjuknat. För att förhindra ojämn kokningsgrad av pastan så kan man med trägaffeln böja ner pastan ganska snabbt. Och pasta ska alltid kokas på hög värme och utan lock. Rör om då och då.

När är pastan klar då? Utgå från kokningstiden på förpackningen och dra av 2 minuter. När denna tid är uppnådd så smaka på pastan. Den ska inte vara helt perfekt med lagom tuggmotstånd utan ha lite,  lite för mycket tuggmotstånd mot hur du vill att den ska vara. Då är det perfekt att hälla av pastan. Pastan efterkokar även efter att den hamnat i durkslaget och kommer på så sätt istället att vara perfekt på tallriken och inte i durkslaget. Överkokt pasta gör ingen glad.

Mycket troligt är att du ska servera din pasta med någon form av sås. Och så ska pastan blandas med såsen innan serveringen och om det behövs toppas med lite mer sås på toppen. Blanda pastan och såsen över värme och tillsätt gärna lite olivolja eller en klick smör. Om du inte ska servera din pasta direkt så häll i olivolja eller smör i pastakastrullen och häll tillbaka pastan från durkslaget. Sätt på lock och pastan kommer fortfarande hålla bra ätkvalíte i sisådär 180 sekunder.

När det gäller märken på olika pastasorter så finns det ju hur många som helst. Välsorterade matbutiker brukar alltid ha några lite bättre än de där lågprismärkena som alltid ska undvikas. Barilla är väl helt okej men det finns bättre. Och har du en italiensk deli eller liknande i din stad så kan du absolut hitta mycket bättre kvalité där.

Så slutligen – 1 liter vatten + 1 msk salt per portion pasta, kolla innehållsförteckningen, koka på hög värme och rör om och koka alltid kortare än vad som står på pastapaketet.

Några pastarätter att testa på kanske:

Linguine med tomat, torsk och vitt vin

Spagetti med äkta italiensk köttfärssås

Pasta con aglio e peperoncino

Pasta med broccoli

Lycka till vid din pastakastrull!

Gilla gärna Ruskogt gott på Facebook så missar du inga uppdateringar eller nya recept!

koka pasta