Panzanella speziale

 

I maj bjöd jag på Ruskigt Gotts panzanella – italiensk brödsallad med tomater. Eller en av alla de varianter som finns på den rättare sagt, detta recept hittar du här. Underbart gott till både grillat eller som tillbehör till vardags, kanske mest på sommaren men ändå.

Så detta är en vidareutveckling av panzanellan, en varm bröd- och tomatsallad som gratinerats i ugn med parmesan och ruskiga mängder basilika. Funkar att göra året runt så länge man har dagsgammalt bröd och söta körsbärstomater. Vi har testat den flera gånger och har den oftast till grillad fisk eller kyckling. Så vansinnigt gott!

4 personer

6 skivor dagsgammalt bröd

500 gram körsbärstomater

1 dl vitt vin

1 knippe basilika

Parmesan

Olivolja, salt, socker och peppar

Börja med att tärna upp brödet, släng innanmätet om det är för mjukt. Lägg i en skål och sprinkla över vinet. Kasta runt brödet så att vinet går in i alla brödbitarna. Slå olivolja i en panna och fräs brödbitarna ett par minuter tills de är torra och har fått fin färg. Kasta runt då och då.

Under tiden halverar du alla körsbärstomater och finhackar vitlök med olja som underlag på skärbrädan*. När brödet är klart lägger du in tomaterna och vitlöken tillsammans med 1 tesked socker. Salta, peppra och rör runt med allt steks ihop ett par minuter. Under tiden kan du grovhacka basilika och riva lite parmesan.

 

Ta fram en ugnsform och häll i allt från pannan tillsammans med basilika. Blanda runt och lägg i den rivna parmesanen. Rör runt försiktigt och sätt in i ugnen ca 10 – 15 min eller tills allt fått en fin färg.

Ställ fram, servera och njut av den fantastiska salladen med alla dess dofter!

 

*Jag brukar hacka vitlök genom att slå sönder den lätt med baksidan av knivens egg. Sedan slår jag på lite olivolja och finhackar den. Går mycket lättare och mindre risk för brönd vitlök när den hamnar i en varm panna.

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

Panzanella - sallad - snabblagat