Panzanella - Italiensk bröd- och tomatsallad

 

Det finns många varianter på den italienska brödsalladen panzanella, som även kan kallas panmolle beroende på vart i Italien man befinner sig. Och även hur den tillagas skiljer sig åt, från lite mer blötare varianter med vinindränkt bröd till den här som är baserad på rostade krutonger. Oavsett så är panzellan ett väldigt uppskattat tillbehör, inte minst till grillat. På många håll runt om i landet så har man även vad man kallar – Sagra della panzella – vilket är byfester med hyllning till salladen. Ofta ackompanjerat av grillning och gott i glaset till.

Panzella är en riktig sommarrätt som jag tycker passar allra bäst till grillat kött. Så ska du grilla i helgen så kan det här vara något att testa på. Helt fantastiska smaker!

4 personer

4 skivor av cibattabröd (Dagsgammalt)

4-5 fina tomater

3 msk kapris

1 liten färsk röd chili

1 gul eller röd lök

Ca 30 Basilikablad

Dressing:

10 msk olivolja

3 msk balsamvinäger

1 finhackad vitlöksklyfta

Salt och svartpeppar

Börja med att klyfta tomaterna och sedan skära ner klyftorna i 2-3 delar. Lägg alla tomater i ett durkslag och salta ordentligt. Ställ en skål under som fångar upp saften från tomaterna. Saltet gör att tomaterna släpper vätska och blir mer fasta/krispiga. Och tomatvätskan i skålen ska vi sedan använda till dressingen. (Var inte rädd för saltet, vi sköljer tomaterna sedan)

Ta nu brödet och skär i lagom stora tärningar. Vänd runt i en skål med lite olivolja och kör sedan dom i en stekpanna till de är gyllenbruna. Ställ åt sidan.

Finhacka en liten lök och en röd färsk chili. (Ta bort de vita innerväggarna om du inte vill ha det allt för hett) Lägg detta i en skål och häll i kapris. Ta 2/3 av basilikabladen och hacka innan du även lägger detta i skålen. Häll nu i brödbitarna och pressa försiktigt tomaterna innan dessa läggs i. (Smaka på en tomatbit innan, tycker du att det är för mycket salt kvar så kan du skölja dom lite lätt.

I skålen med tomatsaften häller du i balsamvinäger, olivolja, salt och peppar. Blanda ihop ordentligt. Finhacka en vitlök och lägg i. Slå dressingen över salladen och blanda runt ordentligt. Låt salladen stå och gotta till sig ca 20 minuter innan servering. Lägg sen upp på ett fat och lägg över de resterande basilikabladen.

Ett riktigt grymt grilltillbehör!

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

Panzanella - brödsallad - italiensk mat - italienskt - tomatsallad
1
Amanda Jona [FOTOGRAF]

Åh vad det där såg gott ut!