Risotto med citron

 

Risotto är i Italien något som man äter som en första rätt vid en måltid, en primo, medans vi i Sverige ofta har den som tillbehör till huvudrätten. Man kan göra hur man vill men jag tycker det kan vara gott med en risotto utan något till, och en bra risotto klarar alltid av att stå på egna ben.

Citronrisotto är somrigt, fräscht och fantastiskt gott. Ät som den är eller servera till fisk eller kyckling.

4 - 6 personer

1,5 liter kycklingbuljong

400 gram avorioris

1 dl vitt vin

1 dl parmesan

2 schalottenlökar

50 gram smör

3 matskedar olivolja

3 matskedar citronsaft

1 matsked citronskal

Persilja

Koka upp kycklingbuljongen i en mindre kastrull och håll sedan varm på plattan. Under tiden kan du försiktigt skala en citron så att du får ungefär 1 matsked av citronskal. Använd en potatisskalare och använd mycket lätt hand – du vill bara ha det gula och undvika det vita innanför ytterskalet. Och använd egenodlade eller ekologiska citroner som du tvättat noga innan hantering.

Finhacka dina schalottenlökar. Ta hälften av smöret och olivoljan och smält i en ny kastrull. Låt löken mjukna ett par minuter innan du häller i riset. Låt fräsa runt ett par minuter så att riskornen blir alldeles glansiga av smöret och olivoljan.

Häll nu på vinet och låt koka in helt. Häll nu på buljong, lite i taget. Och låt risotton putta på låg till medelvärme. När det börjar bli torrt så slår du på en ny skopa. Rör runt ofta och ha nogsam koll när det är dags att hälla på ny buljong. Det här kommer ta 15 – 18 min ungefär. Smaka på riskornen så vet du när de är klara. De ska ha tuggmotstånd men utan någon hård kärna i mitten. Men akta dig för att överkoka – då får du en väldigt trist gröt av ris… Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Ta bort risotton från plattan och lägg i resten av smöret, parmesanosten, citronjuicen, citronskalen (spara några för garnering) och persiljan. Den som vill kan ringla lite god olivolja över.

Risotto är en hel vetenskap, läs gärna mitt inlägg om 5 grunder för en fantastisk risotto.

Gilla och följ gärna bloggen på Facebook så har du koll när det sker nya uppdateringar.

citron - citronrisotto - italiensk mat - italienskt - risotto - tillbehör - vardagsmat