Polpette al sugo - köttbullar i tomatsås

 

Hemligheten bakom att få de perfekta köttbullarna är att använda bröd som dränkts in i mjölk. Köttbullarna blir saftiga och smälter i munnen, härligt smaksatta med persilja och parmesan. Och sen en tomatsås baserad på rött vin som får koka länge. Det här är riktig må bra mat! Förberedelserna går fort så det är snabblagat även om du måste ha tålamod med att länge och sakta koka ihop köttbullarna med tomatsåsen. Servera på klassiskt lady och lufsen vis med spagetti. Resultatet blir enastående.

4 - 6 portioner

500 gram färs

2 burkar hela tomater

2 skivor vitt bröd

1 dl mjölk

1 dl parmesan

1 ägg

Muskotnöt

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl rött vin

1 lagerblad

Bladpersilja

Olivolja, salt och vitpeppar

Skär bort kanterna från brödet och hacka sedan innanmätet i mindre bitar. Lägg i en skål och slå på mjölken. Låt stå och dra i 10 minuter. Under tiden lägger du färs, ägg, finhackad persilja, riven parmesan, en knivsudd muskotnöt och salt & peppar i en stor skål. Lägg i brödet och blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet.

Blöt ett lämpligt fat med vatten och börja sedan att rulla köttbullar i önskad storlek. Lägg på upp på fatet och sätt sedan in i kylskåpet i 10-15 minuter. Detta gör att köttbullarna sätter sig och håller formen när du steker dom.

Under tiden finhackar du löken och krossar vitlöksklyftan med baksidan av en kniv. Slå olivolja i en stekpanna och fräs lök och vitlök till dess att löken är mjuk och glansig. Lägg köttbullarna i pannan och bryn dem tills de har fått fin färg runt om. Öppna burkarna med tomater och grovhacka de hela tomaterna.

När köttbullarna har fått fin färg så slår du på vinet, låter koka upp och sedan koka in i några minuter. Lägg i lagerbladet och slå på tomaterna. Ge det ett uppkok och sänk sedan värmen, sätt på lock och låt sedan småputtra i minst 2 timmar.

Smaka av tomatsåsen med salt och peppar innan servering. Koka spagettin och häll av. Häll tillbaka i kastrullen och lägg i några rejäla slevar av tomatsåsen. Blanda runt ordentligt och lägg upp på tallrikar. Fördela resten av köttbullarna och såsen på tallrikarna. Servera gärna bröd till också. Man vill inte sluta äta såsen.

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

Andra goda recept på köttbullar:

Köttbullar på Mortadella

Gustavs gräddstuvade vegetariska köttbullar

Kryddburkens klassiska köttbullar med gräddsås

Ruskigt gott - italiensk mat - italienskt - köttbullar - tomatsås