Sommarlasagne

 

Lasagne är väl ingen direkt sommarmat. Men man kan väl göra en lättare variant som har mer somriga smaker och som ändå ger en riktigt fin lasagne till lunch eller middag. Så därför blev namnet just sommarlasagne – en öppen lasagne med tomater, mozzarella och en basilika- och timjansdressing som är så fantastiskt god. Detta och en schysst sallad gör dig till kung i sommarköket.

Det här är ingen traditionell lasagne, här hittar du min klassiska enligt mormor Carmelina och här en snabbtvariant för stekpannan. 

Oftast gör jag lasagneplattorna själv och det receptet har jag skrivit längst ned i det här inlägget. Det går att göra med färdiga lasagneplattor också, men det är klart att egna blir så mycket bättre. En kul variant också är att göra det på smördeg, blir väldigt krispigt och gott.

Den här är helt vegetarisk men ibland brukar jag göra den med tonfisk som också läggs mellan varje lager men inte på toppen. Det blir också väldigt gott.

2 - 4 personer

6 lasagneplattor

4 - 5 tomater (Gott att blanda både färger och storlekar)

250 gram mozzarella

En handfull med grenar av färsk timjan

En handfull med blad av basilika

2 vitlöksklyftor

10 msk olivolja

Basilika till garnering

Salt & peppar

Sätt ugnen på 225 grader.

Börja med att förkoka 6 färdiga lasagneplattor ett par minuter i saltat vatten eller gör egna enligt receptet längst ned.. Lägg upp dem på en kökshandduk medans du förbereder resten. (Kör du varianten med smördeg så kan du börja direkt utan någon förberedelse.)

Slå upp olivoljan i en mindre skål. Finhacka örterna och vitlöken och lägg i. Skiva sedan tomaterna och mozzarellan.

Lägg upp bakplåtspapper på en plåt och lägg upp två av lasagneplattorna. Fördela ut tomater och mozzarella och en skvätt av dressingen. Salta och peppra. Lägg på nya lasagneplattor och upprepa. Avsluta med topplagret och häll över det sista av dressingen.

 

Sätt in i ugnen och låt grädda ungefär 10 minuter om du använder egna lasagneplattor och ca 15 minuter om du använder färdiga.

Servera och njut!

Note – recept för lasagneplattor:

100 gram dinkelmjöl

100 gram fullkornsmjöl

2 ägg

2 msk olivolja

2 tsk salt

Knåda ihop alla ingredienser till en fin deg, för hand eller i maskin. Linda in den i plastfolie och låt vila i 30 minuter. Sedan är det dags att göra pastaplattorna, antingen med pastamaskin eller med en hederlig brödkavel. För mig är det läge 6 på pastamaskinen eller rulla ut hyfsat fint med brödkaveln.

Koka lasagneplattorna en och en i en minut i saltat vatten. Följ sedan bara originalreceptet ovan.

Ruskigt gott - italiensk mat - italienskt - lasagne - öppen lasagne