Peperonata

 

Jag älskar när man hittar fina paprikor till bra pris, då slår jag till och köper en rejäl laddning. För då kan man göra peperonata, vilket är så himla gott. Brukar göra det på söndagar och så kan vi ha det som tillbehör/sallad till middagarna under hela veckan. Fungerar till det mesta. I Italien är det många som använder tomater i sin peporonata men på en trattoria i Bari för ett par år sedan åt jag en som bara var baserad på paprika och lök. Jag föredrar faktiskt det, men vill man så kan man addera tomater om man vill.

En riktigt bra peperonata ska ha den perfekta balansen mellan sött och surt och det ordnar man med hjälp av vinäger och socker. Det är ett klassiskt italienskt recept där man får använda tycke och smak på slutet när smakerna ska justeras. Jättegoda att äta varma direkt när de är klara men smakar ännu bättre dagen efter, serverade rumstempererade. Gör man en stor sats så har man en extremt god och nyttig sallad/middagstillbehör som håller i kylen hela veckan.

Du behöver

3 stora röda paprikor

3 stora gula paprikor

2 rödlökar

2 matskedar socker

2 matskedar vinäger

En handfull kapris

Olivolja och salt

Se mängden vinäger och socker som ett riktmärke, smaka dig fram tills du tycker att den perfekta balansen är nådd.

Börja med att dela paprikorna och kärna ur dom. Skär dom i klyftor så du sedan delar så att bitarna blir 2-3 cm långa. Ta bort all det vita på paprikorna, fröväggen inuti i paprikan menar jag då. Skala och dela rödlökarna på häften, dra ett snitt mitt över halvan och skiva sedan.

Hetta upp ett par matskedar olivolja i en stekpanna. Lägg ner paprika, lök och salta. Saltet drar ut vätskan ur paprikan. Fräs ett par minuter och sätt sedan på ett lock. Låt gå på medelvärme till dess att paprikorna är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd.

Ta av locket och häll i vinäger och strö över socker. Blanda runt och höj värmen så att paprikorna blir glaserade. Smaka av och justera sötman och surheten med mer socker och/eller vinäger.

Ta bort från värmen och strö över kapris. Salta något om du tycker det behövs.

Njut!

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

paprikasallad - peperonata - sallad - tillbehör - vardagsmat - vegetariskt