Linguine med torsk, tomat och vitt vin

 

Den här underbara pastan med tomater, vitt vin och torsk är ett bra sätt att börja käka mer fisk hemma. Vi åt en liknande i Italien men då var det havsaborre vilket är en vanlig fisksort i Italien. Men det går lika bra med, som vi hade, torsk, eller någon annan vit fisk som spätta eller kolja exempelvis. Har du köpt frysta fiskfiléer så ska de tina innan.

Lingueine passar alldeles utmärkt till den här typen av sås där man vill att såsen ”liksom” ska fastna på pastan och inte bara hamna i botten på tallriken. Spagetti fungerar bra också.

2 personer

200 gram körsbärstomater

200 gram fiskfiléer

4 kvistar bladpersilja

1 klyfta vitlök

1 msk ströbröd

0,5 dl vitt vin

1 klyfta citron

Olivolja, salt och nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka persiljan och vitlöken och lägg i en skål. Strö över ströbrödet och slå på några matskedar olivolja. Dela alla körsbärstomaterna på mitten och lägg ner i skålen. Salta, peppra och vänd runt ordentligt. Lägg ut tomaterna med snittytan uppåt i en ugnsform eller på ett bakplåtspapper på en plåt. Försök att få ut det mesta av det som är kvar i skålen och dutta ut över tomaterna. Sätt in i ugnen – tar 15 minuter.

 
Sätt på pastavattnet medans du ordnar med fisken. Och försök att koordinera så att fisk, tomater och pastan är färdiga någorlunda samtidigt.  

Torka av fiskfiléerna och värma upp ett par msk olivolja i en stekpanna. Stek på hyfsat hög värma på båda sidor och krydda med lite salt och svartpeppar eller citronpeppar. När de fått lite färg och verkar klara så slår du i vinet och pressar över en klyfta med citron. Låt koka upp ordentligt och låt koka in någon minut. Ta sedan fiskfiléerna och vätskan från pannan och lägg upp i en serveringsskål som du täcker med folie så att de håller sig varma/ljumna.

Vid det här laget bör tomaterna vara färdiga och det är dags att även lägga ner dom i serveringsskålen. Blanda ordentligt och det gör absolut ingenting att fisken nu faller isär i mindre bitar. Sätt på folien igen och vänta in att pastan blir färdig.

Häll av pastan och vänd sedan ner även denna i serveringsskålen. Blanda ordentligt, ställ fram på bordet och du har en underbar linguine med tomater och torsk.

Serveringstips: Det är också jättegott att blanda upp pastan med lite ruccola vid servering - krispigt och gott!

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

fiskpasta - linguine - torsk