Den perfekta ugnspotatisen

 

För mig handlar mat nästintill lika mycket om smak, smaksättning och konsistens som ögats intryck. Snygg mat smakar godare helt enkelt. Att jobba med färger på tallriken är ett enkelt sätt som skapar harmoni och den där snyggheten som man eftersträvar. Och oavsett om jag gör potatistärningar i ugn eller egen klyftpotatis så har jag ett riktigt bra knep som jag tycker du ska pröva på. Resultatet blir otroligt gyllengul potatis som är mjuk på insidan men med en perfekt krispig utsida. De är alltså fantastiskt goda men de är också så otroligt vackra på en tallrik när du serverar. Fulländning!

Och det är så enkelt att man knappast kan kalla det recept, snarare ett litet tips.

Så oavsett vilken typ av potatis du ska göra i ugnen så är gurkmeja din bästa vän. Det är en i princip smaklös krydda, väldigt nyttig dock, som ger en stark och intensiv gul färgsättning. Så här ett exempel på om vi skulle ge oss an klyftpotatis med rosmarin: Annars samma princip oavsett vilken typ av potatis du ska tillaga i ugn. Ja, kanske inte bakpotatis då. :)

Ingredienser

Potatis

1 citronklyfta per kg potatis

Gurkmeja

Salt

Socker

Färsk rosmarin

Vi skalar helt enkelt potatisen och skär den i klyftor. Lägg potatisen i en tätslutande burk (eller påse) och pressa över citronsaften, citronsaften gör att potatisen inte tappar sin egna färg. Pudra över rejält med gurkmeja. Stäng locket och ruska om så att alla potatisar är helt täckta. Öppna, kontrollera och fortsätt och tillsätt ev. mer gurkmeja tills detta är klart. Sätt in burken i kylen ca 20-30 min.

Sätt ugnen på 200 grader. Under tiden kan du finhacka färsk rosmarin. Öppna upp burken eller påsen igen och släng ner rosmarinen samt ett par nypor socker och salt. Sockret är till för att karamellisera ytan på potatisen och sötman är god. Men man kan använda ströbröd också om man vill även om jag personligen fördrar socker då man slipper den där lite hårda beläggningen som ströbröd kan ge. Skaka runt ordentligt att så att allt blandas jämnt.

Häll upp klyftorna i tillräcklig stor ugnsform, eller plåt, så att varje klyfta är fristående och inte behöver ligga över någon annan. Ringla över lite extra olivolja. Stör över lite svartpeppar om du vill. Jag brukar resa alla klyftorna så att de står upp från början, då behöver man bara vända dem någon gång under tillagningstiden. Sätt in i ugnen och kör ca 40 minuter.

Visst blev dom snygga? Och goda?

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

klyftpotatis - potatis - potatis i ugn - ugnspotatis - vardagsmat