Rostad blomkål med parmesan, citron och persilja
Blomkål är en fantastisk grönsak – riktigt nyttig, supergod och lätt att variera med olika smaksättningar. Dessutom är den i säsong nästan året runt och finns alltid att finna hos grönsakshandlaren eller i butik. 100 gram blomkål ger, för den som tänker på sådant, knappt 30 kalorier och innehåller nästan hela dagsbehovet av C-vitamin. Vi borde verkligen äta mer blomkål!
Den här varianten gör jag både med eller utan parmesan. Men kombinationen av just citron, persilja, olivolja och parmesan är magiskt gott. Perfekt som tillbehör till det mesta, inte minst kyckling och fisk.
4 portioner
1 stort blomkålshuvud
1 citron
4–5 kvistar bladpersilja
Parmesan
Olivolja, salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort stocken från blomkålen och dela huvudet i större buketter. Dela varje bukett i större skivor med en tjocklek på ca 2 centimeter. Lägg dem i en skål och sprinkla över olivolja, salt och peppar. Lägg ut blomkålen på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter. Blomkålen är klar när du med lite motstånd kan sätta en gaffel igenom dem.
Under tiden river du citronzest, klyftar citronen, river parmesanen och finhackar persiljan.
Ta ut blomkålen och strö över parmesan, persilja och pressa över saft från ett par av citronklyftorna. Sätt in i ugnen ytterligare 5 minuter. Klart!
Följ gärna Ruskigt Gott på Facebook!