Pasta med parmesanbakade tomater

 

Pasta med ugnsbakade tomater överströdda med parmesan, så där alldeles lagom rostade. Så enkelt men så otroligt gott. Tomater och parmesan ihop, finns få så bra combon.

 

Intensiteten i tomatsmaken styr man lätt själv med denna rätt, ju längre tid i ugnen desto mer torkad tomat och därmed mer koncentrerad smak. Jag föredrar när det är lite vätska kvar så att hela härligheten ”såsar” ihop sig med pastan vid servering. Så 20 min i ugnen brukar vara perfekt men man kan köra upp till dubbla tiden. Allt beroende på tycke och smak.

 

4 portioner

500 gram körsbärstomater (2 paket av bästa sorten du kan hitta)

En bit parmesan

2-3 torkade peperoncini

Olivolja, salt, oregano och peppar

Färsk basilika

Sätt ugnen på 200 grader. Dela tomaterna på mitten och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper eller i en ugnsform. Strö över salt, peppar, smulad peperoncini och oregano. Sprinkla över olivolja. Riv parmesanosten och sprid över tomaterna.

Sätt in i ugnen och kör mellan 20 – 40 min beroende på hur rostade du vill ha tomaterna. Under tiden kokar du pasta av valfri sort och anpassar detta till dess att tomaterna gått färdigt i ugnen.

Häll av pastan och sätt tillbaka pannan på spisen. Ta ut tomaterna och häll över i kastrullen tillsammans med lite olivolja. Låt fräsa ett par minuter, slå på pastan och blanda runt ordentligt.

Upp på tallrikar, pynta med lite färsk basilika och servera med extra parmesan för den som önskar det.

En vardags middag blir knappat enklare och godare än så här…

Följ gärna Ruskigt Gott på Facebook!

 
pasta - snabb middag - snabblagat - vardagsmat