Tunna pizzor på 30 minuter

 

Tunna och krispiga pizzor med favoritpålägg på, hur gott är inte det liksom. Och ännu bättre när man gör en deg som inte kräver jäsning. Pizza på bordet på en under en halvtimme. Själv föredrar jag att göra pizzan med bara tomatsås och mozzarella på när den gräddas i ugnen för att sedan lägga på tillbehören, oftast parmaskinka och ruccola för min del. Lilleman plockar ihop det han vill ha, typ skinka, champinjoner, och lägger på innan. Vissa pålägg passar bättre i ugnen medans andra gör sig bäst efter gräddningen.

Det finns egentligen inte någon anledning att köpa de där färdiga pizza – kitten i affären. Dom får ofta väldigt varierande betyg och de jag har testat har aldrig varit någon riktig hit. Med egen deg och smaksatt tomatsås så blir det alltid mycket godare.

2 pizzor

4 dl vetemjöl

0,5 dl olivolja

2,5 dl vatten

2,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

Passerade tomater

En handull basilikablad

1 vitlöksklyfta

1 liten mozzarella (Eller riven ost om man föredrar det)

Sätt ugnen på 225 grader och låt plåten stå inne medans du förbereder. Det gör att slutresultatet blir bättre med en tunn och krispig botten.

Vi börjar med tomatsåsen. Jag brukar bara hälla upp passerade tomater, slänga ner basilika och vitlöken för att sedan mixa ihop med en stavmixer. Färdig pizzasås på 1 minut.

Börja med att blanda de torra ingredienserna till pizzadegen. Häll i vatten och olja, knåda ihop till en jämn och fin deg. Mjöla en del av diskbänken, eller ett bakbord, och kavla ut så tunt du bara kan och till önskad form.

Ta ut plåten och lägg pizzan ovanpå innan du lägger på tomatsåsen. Lägg på generöst med tomatsås men spara en liten bit ut mot kanten. Lägg ut tunt skivad mozzarella över pizzan. Sätt in i ugnen och grädda i ca 10 – 15 minuter.

Ta ut och lägg på parmaskinka och ruccola om du vill ha en sådan. Vil man ha en mer traditionell pizza så lägger man på påläggen innan gräddningen. Och man kan så klart välja bort mozzarella och använda vanlig riven ost om man vill.

Sliza upp och njut!

En annan variant är att göra pizza på smördeg - också ruskigt gott. Eller små söta minipizzor.

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

italiensk mat - italienskt - pizza - pizza utan jäsning - snabb middag
1
Anonym

Detta ska nog bli en favorit hör hemma.