Pollo al burro - smörbrässerad kyckling

 

Kycklingbröstfilé, smör och smaksättning. Det är allt. Bra råvaror och enkelhet, så klassiskt italienskt. Smörbrässerade kycklingbröst är ingen smalmat men perfekt att bjuda på till fest eller helgmiddagen. Lätt pudrade i mjöl med timjan vitlök, lite citronsaft och rejält med smör. En 10-poängsrätt som näst intill är omöjlig att misslyckas med. Kör gärna ett par extra fina färska kycklingbröstfiléer då denna "nakna" rätt kräver råvaror av högsta kvalité. Som vanligt finns lite regionala varianter på den här rätten, i Toscana vänder man även kycklingen i ägg innan tillagning i exempelvis.

Jag valde att servera min kyckling med mitt specialrecept på ugnspotatis – underbart gyllengula med krispig utsida. Det receptet hittar du här. I Italien hade det nog funkat med det också, eller bönor med lite percorino eller en enkel grönsallad helt enkelt. Ta det du gillar bäst med andra ord.

 

2 personer

2 kycklingbröstfiléer

Vetemjöl

100 gram smör

1 vitlöksklyfta

1 citronklyfta

En kvist med timjan

Salt och peppar

Börja med att putsa till kycklingen om det behövs och platta till något med baksidan av en kniv. Salta, peppra och pudra lätt med lite mjöl. Sätt en stekpanna på spisen och sätt på medelvärme. Bryns smöret till dess att det slutat bubbla, pannan har tystnat och det börjar få en tydligt mörkare färg. Lägg då ner kycklingen med ovansidan nedåt. Stek kycklingen i ca 6 minuter.

Vänd sedan kycklingen och dra ner värmen. Lägg i resterande smöret, skuret i kuber, och en skalad vitlöklyfta plus timjanen. Ös lite av smöret på ovansidan av kycklingen. När smöret smält sätter du på ett lock och brässerar på låg värme i 20 minuter.

Lyft av locket och smaka av såsen, salta och peppra om det behövs. Ta upp vitlöken och timjanen och kasta. Lägg upp kycklingen på tallrikarna. Pressa lite citronsaft i såsen och vispa runt innan du skedar upp såsen på tallrikarna. Servera med ett gott tillbehör.

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

Ruskigt gott - festmat - italiensk mat - italienskt - kyckling - smör - snabb middag
1
Ajli Müller

det verkar underbart, älskar smör och timjan som kryddning! Men jag är så rädd för kyckling nu i och med alla de där läskiga personerna som skräms om bakterier och sånt. Suck.

Svar: Ja, det där kan man som sagt bli lite nervös inför. Vet inte vart du bor men här, där jag bor, köper jag ofta kyckling från gårdsbutiker i första hand. Och i affärer är jag väldigt noga med att undvika allt vad dansk kyckling heter. Hoppas du vågar prova ändå. :)
Sebastian