Lökomelett från Toscana

 

Italienarnas frukostvanor är inget att hurra för direkt även om det blivit bätttre med åren och med nu mer hälsomedvetna föräldrar av den yngre generationen. För mig är den perfekta frukosten nog omelett. Så himla enkelt och lätt att variera. Ägg och de grönsaker man hittar i kylen. Klart. Eller som en lätt lunch eller middag. Den har Toscanska lökomeletten klarar sig alldeles utmärkt på egen hand eller så kan man köpa en bit varmrökt lax eller några goda skivor charkuterier till. Och så har man en alldeles utmärkt lättare lunch eller middag.

2 personer

4 ägg

6 rödlökar

Salt och peppar

Olivolja

Börja med att skala och riktigt tunt skiva rödlöken. Häll olja i pannan och fräs sedan löken på låg värme. Rör regelbundet och tillsätt några matskedar vatten. Löken är klar när den i princip börjar smälta och är helt mjuka.

Vispa äggen i en skål. Höj värmen på pannan ordentligt. Slå äggen ovanpå löken så jämt det går. Salta. Vicka pannan fram och tillbaka så att äggen täcker all lök och kan rinna ända ner till botten. När äggen på ovansidan stelnat helt och omeletten känns fast så lägg en tallrik över stekpannan och vänd. Hasa sedan försiktigt ner omeletten i stekpannan igen och fortsätt att steka den andra sidan. När hela omeletten känns fast och har en gyllenbrun färg på båda sidor är den klar.

Njut! Enkelt och gott!

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

smårätter - snabb middag - vardagsmat