Lasagne i stekpanna

 

Egentligen får man inte göra så här, vanhedra den klassiska italienska lasagnen. Den utsökta med perfektion tillagad och som så oftast serverad till söndagslunchen. Ska man laga lasagne på riktigt så ska du laga mormor Carmelinas. Läs mer här.

Men ibland kan man faktiskt vilja ha en snabb lasagne även en vardagskväll. Och denna lasagne i en lite mindre sofistikerad, men dock utsökt, variant går alldeles lysande att göra direkt i stekpannan. Några genvägar och lite trix, men det blir riktigt jäkla bra. Har man köttfärssås över sedan gårdagen eller i frysen så går det ännu fortare. Och vill man ha den vegetariskt så skippar man bara steget med färs. Blir bra i alla variationer!

4 personer

250 gram färska lasagneplattor

250 gram nötfärs

150 gram mozzarella

200 gram ricotta

5 dl passerade tomater

1 sats med sofritto (1 gul lök, 1 stjälk selleri och 1 morot)

Riven parmesanost

Börja med att göra en snabb köttfärssås. Finhacka lök, selleri och morot. Fräs på låg värme i olivolja tills de är mjuka. Höj värmen och lägg i färsen. Bryn och häll sedan på tomaterna. Salta, peppra och släng i en nypa socker om det behövs.

Lägg ricottan i en skål och ta en skopa av såsen och häll över. Blanda runt. Skiva mozzarellan.

Lägg en skopa som täcker botten i en djupare stekpanna. Lägg två lasagneplattor som korsar varandra och som täcker botten. Lägg på ett lager av såsen, ett lager med ricottan och sedan några skivor mozzarella. Lägg på ett nytt lager och gör om igen. Fortsätt så tills du kommer till de avslutande plattorna. Lägg samma lager på de sista lasagneplattorna men toppa även med lite riven parmesanost.

Sätt på plattan och låt sedan gå med ett lock på, på låg värme, i ca 15 – 20 minuter. Tillagningstiden kan variera något beroende på vilka lasagneplattor man använder. Du känner och ser på lasagneplattorna när lasagnen är klar.

 

Servera med en god sallad och njut!

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

italiensk mat - italienskt - lasagne - snabb middag - vardagsmat