Klassisk italiensk tomatsås

 

En bra tomatsås ska vara baserad på tomat och inte innehålla 15 andra ingredienser. Och de ingredienser som tillsätts ska lyfta eller fördjupa smaken av tomat. Det här är mitt basic recept som ändå går hyfsat snabbt. Och lätt att göra mycket av så att du kan frysa in och ta fram efter behov. Såsen passar också perfekt som sås till pizza.

4 personer

2 burkar hela tomater (Av bra sort)

1 gul lök

Olivolja

Basilika

Kokvatten från pastan

Salt och peppar

Smält en bottenskyla av olivolja i en panna. Fräs löken på låg värme så att den blir mjuk och gyllengul – den ska inte ta färg. Under tiden häller du av burkarna i en skål och tar sedan upp de hela tomaterna, en och en, och hackar grovt. Ta bort kvistskotten om det finns sådana med. Lägg tillbaka i skålen.

När löken är mjuk häller du i de hackade tomaterna och saltar och pepprar. Nu ska hela härligheten puttra i minst 30 minuter. Har du mer tid så är det bara bonus, gärna 1-2 h. Tenderar det att förbli för torrt så kan du tillsätta någon eller några matskedar vatten men helst inte. Det gör inget om det går ganska torrt även om det så klart inte får brännas vid.

När du känner att såsen börjar bli klar så sätter du på pastavattnet. Och kokar så som man ska göra. När du lagt pastan i vattnet så river du en handfull basilikablad och har ner i såsen. Smaka av om det behövs mer salt eller peppar. (Något som troligen inte en italienare skulle göra, men som är gott, är att pressa ner 1 vitlöksklyfta också)

Koka pastan ett par minuter kortare än tillagningsanvisningen och spara en kaffekopp av kokvattnet innan du häller av. Häll av pastan och höj värmen ordentligt på såsen så att det börjar koka ordentligt. Häll i koppen med kokvattnet och vän sedan ner pastan. Låt gå runt någon minut samtidigt som dr rör försiktigt.

Lägg upp på tallrikar och njut!

Om du har gjort en större sats och tänker spara tomatsås så tar du upp den mängd du inte ska ha i såsen innan du lägger i kokvattnet och pastan.

italiensk mat - italienskt - nyttigt - tomatsås