Fredagsmys med minipizzor

 

Fredagsmys eller som antipasto – det här är så sjukt gott. Blandningen av sött och salt och den härliga mozarellan gör jobbet. Och snabbt går det. Och lika snabbt kommer dom gå åt när du ställer fram dom. Enkelt, få ingredienser och mycket smak.

 Ca 30 minipizzor

1 rulle med smördeg

15-20 körsbärstomater (gärna i blandade färger)

1 liten bit mozarella

Några skedar passerade tomater

Timjan och salt

Olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att rulla ut smördegen och låt den vara i rumstemperatur en stund. Under tiden kan du skära tomaterna. Använd körsbärstomater där du gör två jämna och fina skivor av varje tomat, lämna änddelarna där hän (Dom kan du spara till en tomatsallad imorgon eller så). Skär mozarella tunt och till småbitar i samma storlek som tomatskivorna.

Stansa nu ut minipizzorna på smördegen. Jag brukar använda ett snapsglas, ca 5 cm i diameter, men ta det du hittar i dina köksskåp. Lägg ut dina uttryckta pizzor på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Innan du lägger på dina tillbehör så picka degskivorna i mitten med en gaffel så slipper du ojämn gräddning där fyllningen ”rinner av”.

Öppna en burk med passerade tomater och med hjälp av en tesked så duttar du en liten mängd tomatsås på varje pizza. Därefter så lägger du på en miniskiva av mozzarellan och toppar med en skiva tomat. Dutta lite salt, timjan och en droppe olivolja på varje pizza.

Sätt in plåten i ugnen och grädda dina pizzor i ungefär 15 minuter. Kanterna ska lyfta och få en gyllenbrun färg.

antipasto - fredagsmys - italien - italiensk mat - minipizza - pizza - plockmat