Broccoli Romana

 

När vi har gäster hemma brukar de notera två saker förutom maten i sig självt. Dels hur många olika grönsakstillbehör som serveras till huvudrätten och hur otroligt glad 11 – åringen är i grönsaker. Och i Italien så brukar man sällan servera ett enda tillbehör och sallad till middagen vilket vi ofta gör här hemma. Den italienska mattraditionen är fin att anamma och ett så bra sätt att äta betydligt nyttigare och mer grönsaker till vardags. Men att 11 – åringen sätter i sig gigantiska mängder grönsaker varenda dag beror nog snarare på smaksättningen. Han äter inte kokt broccoli men han äter broccoli Romana. Han äter inte vanliga kokta ärtor men stuvade går fint. Kokt blomkål fungerar inte heller men blomkålsgrytan från Toscana äts i vuxenportioner. Och så vidare. Alla kids fungerar olika men för våran så är det smaksättningen som är nyckeln. Och vanan så klart, att det alltid serveras många olika typer av grönsaker.

Broccoli är en fantastisk grönsak. Men jag tycker den vara lite trist bara som kokt sådan, inte minst de där överkokta, och helt urlakade på vitaminer, som man kan få på lunchrestauranger. Så att ångkoka är bra för då behålls mer av nyttigheterna och sen är det perfekt att smaksätta med något som kompletterar och utvecklar broccolins naturliga smak. För det är peccorino alldeles lysande med sin karaktäriska sälta som bryter fint mot broccolins naturliga sötma. Lite olivolja till det och man har ett magiskt tillbehör till vilken middag som helt.

Och ett helt annat ruskigt gott recept är min pasta med smör, vitlök och broccoli. Det receptet hittar du här.

2 – 4 portioner

1 stor broccoli

3 matskedar varmt vatten

5 matskedar olivolja

1 dl riven pecorino

Ångkoka broccolin nätt och jämt mjuk, den ska fortfarande ha tuggmotstånd. Häll av och lägg ut på en kökshandduk så att broccolin får släppa all vattenånga ifrån sig.

Häll 3 matskedar med varmt vatten i skål. Vänd ner pecorinon och blanda runt ordentligt med en gaffel. Peccorinon ska lösas upp i vattnet och bli en mer trögflytande vätska. Häll, under vispning, ned olivoljan. Vänd ner broccolin och rör ihop ordentligt. Salta (om det verkligen behövs) och dra ett varv med svartpepparkvarnen.

Låt stå 30 min och servera sen. Så makalöst gott!

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

broccoli