Blomkålsgryta från Toscana

 

Här kommer ett perfekt tillbehör till både kött och fisk, eller varför inte till grillat. Tomatiserad blomkålsgryta är inte särskilt svårt att tillaga och det blir både snyggt och riktigt gott. Blomkålsgrytan fungerar alldeles utmärkt som ensamrätt för den som vill ha något vegetariskt. Full av vitaminer och flavonoider – rena hälsomålet.

4 personer

1 blomkål

1 vitlöksklyfta

1-2 msk tomatpuré

Grönsaksbuljong

Olja, salt och peppar

 

Rensa bort det gröna från blomkålen och lägg den i en stor kastrull så att hela blomkålshuvudet är täckt av vatten. Koka i ca 25 minuter. Håll av vattnet och låt blomkålen svalna något innan du först delar den i stora buketter för att sedan skära varje bukett på längden i ganska stora skivor.

Hetta upp några matskedar olivolja i en stor panna. Lägg i vitlöksklyftan och låt den brynas försiktigt i ett par minuter innan du lägger i blomkålen. Stek på medelvärme till dess att blomkålen börjar få fin färg. Vänd försiktigt då och då så att du får färg på båda sidorna.

Under tiden kokar du upp lite grönsaksbuljong (ca 1-2 dl). När buljongen kokar lägger du ner tomatpurén som löser sig i vattnet. (Vill du ha en mer uttalad tomatsmak så kan du öka på mängden puré)

Ta upp och kasta vitlöksklyftan. Häll buljongen över blomkålen och salta och peppra. Täck pannan med ett lock och låt det sjuda några minuter så att allt får gotta ihop sig ordentligt. Och sedan är det bara att lägga upp på ett fat och servera.

blomkål - italien - tillbehör - toscana - vardagsmat - vegetariskt