Riso al forno

 

I Italien läggs det ner det stor möda på de tillbehör, contorni, som ska serveras till middagen. Huvudnumret, oavsett om det är något slags kött, kyckling eller fisk, serveras alltid för sig och sedan fyller man på med olika typer av tillbehör på sin egen tallrik. Grunden för tillbehören skiljer sig så klart åt men det är väldigt mycket grönsaker och ofta flera olika sidorätter till en och samma maträtt. Så genialiskt gott och bra sätt att äta mer grönsaker på dessutom.

Förra helgen hade vi några vänner över på söndagslunch och grillade kyckling ute i (regnet) trädgården. Vi hade en rad olika sallader och lite rostade rotsaker. Men vi hade också denna underbara rätt som är en riktig 10 – poängare – Riso al forno! Grejen är att använda risottoris och smaksättningen med både mozzarella och parmesan. Lite gratinering i ugnen och det är en av de godaste rätter jag vet faktiskt. En vanlig risotto går inte att spara men den här funkar alldeles utmärkt att spara till matlådan eller spara i kylen till morgondagens middag om man vill. Om det nu blir något över vill säga…

Och den passar perfekt till kommande grillkvällar eller som tillbehör till både kött och kyckling. Någon gång ska jag pröva att steka på lite fläskfilé och stoppa ner i själva riset innan gratineringen. Ett totalt otänkbart beteende här i Italien men man måste ju leva lite farligt ibland också.

Hoppas du vill prova!

4 – 6 personer

1 gul lök

0.75 l passerade tomater

300 gram Carnaroliris (Eller avorio)

250 gram mozzarella

100 gram parmesanost

2 nävar basilikablad

Olivolja, salt och peppar

Finhacka löken och lägg in större kastrull med olivolja. Frös mjuk på låg värme. Slå på tomaterna och låt småputtra ca 5 minuter.

Under tiden kan du skära mozzarellan i kuber och riva parmesanen. Och sätt ugnen på 200 grader.

Slå på riset och koka7sjud enligt anvisningen på rispaketet, normalt 15 – 18 min. Tänk på att röra hela tiden så att det inte bränns vid i botten. Späd med lite vatten om det blir alltför torrt.

Lägg i 2/3 av mozzarellan och parmesanen. Riv ner basilikabladen och salta och peppra. Häll över allt i grytan till en ugnsform. Platta till och sprid över resterande mozzarella och kanske lite mer riven parmesan om du vill. Gratinera i ugnen 15 – 20 min tills att osten smält och ytan har fått fin färg. Föredrar du lite mer knaprig yta kan du öka på tiden i ugnen.

 

Strö över lite basilikablad som dekoration. Dags att servera!

Ruskigt gott - italiensk mat - ris i ugn - risotto