Salmone al forno

 

Hacka lite grönsaker, göra en marinad och lägga upp lax och paprika på en plåt. Middag på ungefär 20 minuter, och en riktigt nyttig sådan. Jag gillar verkligen kombinationen lime och vitlök tillsammans med något som ger sötma, som honung i detta fall. Också hetta från peperoncini eller chiliflakes.

Jag brukar köpa torkad peperoncino men det kan bli väldigt starkt om man tar för mycket. Det är lättare att styra hettan med chiliflakes så det är också ett bra alternativ.

Slutresultatet efter bara dryga 10 minuter i ugnen blir helt enastående. Saftig lax som faller isär, krispiga paprikor och en helt ljuvlig dressing/marinad. Riktigt bra vardagsmat.

4 personer

4 laxfiléer

2 lime

1 – 2 msk flytande honung

2 vitlöksklyftor

1 näve finhackad persilja

1 tsk kummin

Salt, peppar och chiliflakes

3 paprikor av vardera färgen du hittar

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop dressingen – olivolja, pressad eller finhackad vitlök, persilja, saften av 2 lime, kummin, salt, peppar och chiliflakes. Tillsätt sedan honungen tills att dressingen får en mer trögflytande konsistens.

Hacka paprikorna och lägg i en skål. Slå på ¼ av dressingen och blanda runt. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Placera ut laxen och pensla den noga runt om med ¼ av dressingen. Toppa med lite chiliflakes.

Sätt in i ugnen, ca 10 minuter eller till dess att laxen är färdig. Den resterande dressingen häller du försiktigt över laxen och sen är det klart att servera. Ruskigt gott!

(Om du tycker att paprikorna har lite väl mycket tuggmotstånd enligt din smak så kan du ta ut laxen och sedan köra på paprikorna några minuter till.)

Följ gärna Ruskigt Gott på Facebook!

 
lax - nyttigt - vardagsmat