Filetto di maiale alle erbe con balsamico

 

Ibland kan man behöva ett säkert kort. Första daten, svärmors första middagsbesök, bröllop eller vad det nu må vara. Tillfällen när mat ska serveras och det krävs gudomliga smaker och minimering av alla möjligheter till att något går fel. Då är den här fantastiska fläskfilén ett alldeles utmärkt val. Den har klarat av både dater, svärmors skarpa omdöme och väntar nu bara på att få göra entré på ett bröllop. Numera lagar jag till den emellanåt, inte sällan då vi har gäster på besök.

Den här otroligt möra fläskfilén med smaker av örter och sås på balsamico, smör och kapris är något utöver det vanliga. Bröd till är ett måste så man kan tömma såsen i pannan till sista droppen. Potatismos, potatisgratäng, vegetarisk gratäng eller sallad till – ta det som du gillar bäst.

Fläskfilé behöver inte mer än 65 grader i innertemperatur för att bli färdig och helt perfekt. Själv brukar jag klämma på den och känner ganska bra när den är klar, annars kan en köttermometer vara en god idé.

 

Redo?

4 - 6 personer

800 gram fläskfilé

1 handfull färsk rosmarin

1 handfull färsk timjan

1 Citron

4 vitlöksklyftor

1 burk med kapris

2 dl kalvbuljong (eller fond)

2 dl balsamico (Gärna en lagrad variant)

Olivolja, flytande honung salt och peppar

Sätt ugnen på 150 grader. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Putsa fläskfilén. Finhacka rosmarin, timjan och finriven zest från en citron. Klappa in lite olivolja och 2 msk flytande honung på filén och pressa på örter och citron. Salta och peppra.

Värm upp en stekpanna som tål att vara i ugnen och hetta upp olivolja. När olivoljan är varm så tillsätter du 1 msk smör. Lägg sedan i fläskfilén tillsammans med vitlöksklyftorna och stek den runt om tills den har fåt en gyllene och fin färg.

Ställ sedan in stekpannan i ugnen och låt fläskfilén gå klart. Det tar ca 10 – 15 minuter beroende på din ugn, känsliga kockfingrar eller en köttermometer är att rekommendera.

Ta ut pannan och lyft ur köttet, låt vila till dess att du är klar med såsen.

Ställ nu pannan från ugnen på en platta med hög värme. Slå på buljongen och balsamico. Skrapa ur botten med en träsked så att alla smaker från köttet och vitlöken lossnar Låt såsen reducera och tjockna under omröring till hälften av ursprungsmängden återstår. Lägg i kaprisen och portionera ut 3 matskedar med smör. Smaka av med salt och peppar.

Lägg fläskfilén på ett serveringsfat och slå på såsen. Tranchera vid bordet.

 

Dags att njuta – mitt absolut bästa recept på fläskfilé!

festmat - fläskfile - italiensk mat