Två olivoljor i köket är ett måste!

Olivolja är en hel vetenskap som jag inte ska gå på djupet med i detta inlägg, utan istället förklara varför du ska ha minst två olika olivoljor hemma i köket och några andra småtips.

Orsaken till att du behöver två olika är enkel. Du behöver ha en till stekning, ugnsrätter och annat där olivoljan bli upphettad. Och en annan för smaksättning när maten är tillagad, till dressingar eller ringla över sådant som du vill ge en äkta och genuin smak av olivolja med. Men varför då kanske du undrar?

Att använda en riktigt fin olivolja till stekning och där den blir upphettad är slöseri. Redan vid 130 grader börjar oljan att tappa smak och karaktär. Så om du steker länge och vid ännu högre temperaturer så är mycket av den goda smaken förlorad helt enkelt. Att då använda en finare olivolja är slöseri och det räcker gott med en enklare olivolja. Så köp en bra olivolja men inte någon finare variant, de du hittar i vanliga mataffärer duger gott.

Din andra olivolja är din smaksättare som ska ge smak, karaktär och perfektion till dina maträtter. Och precis som viner så finns det en uppsjö av olivoljor, alla med sin karaktär och användningsområde. I Italien finns tiotusentals med producenter ab olivolja. Oljor som alla har sin smak, doft och karaktärsdrag. Peppriga, fruktiga, med grässmak och så vidare.

Så hur ska man som hemmakock välja den rätta? Förslagsvis så tycker jag man ska ta sig till en italiensk delikatessbutik och se allt som erbjuds. Här kan man också få tips och råd så klart och provsmakning brukar inte vara några problem. I välsorterade matbutiker kan det också finnas olivolja av bra kvalité. Men en enkel genväg för att hitta en riktigt bra olivolja är etiketten. Ju mer information som finns på den desto troligare är det att du håller en riktigt bra flaska i din hand. Region, namnet på gården, vilket datum som oliverna skördades och vilket datum de pressades exempelvis. På vilken jord oliverna odlats, när de plockats, hur mogna de är och hur de plockats är andra faktorer som påverkar smaken.

Läs också på om karaktären på olivoljan vilket det också brukar stå lite kort om på etiketten. Milda olivoljor passar till mildare mat och peppriga tål lite tuffare sällskap på tallriken. Hade jag bara fått välja en så hade jag satsat på en med lite pepprigare smak.

Du kommer troligen inte hitta en bra olivolja under 200 kronor. Dyrt tycker nog en del. Inte alls. Vi kan köpa en flaska vin för 100 kronor för att njuta en kväll men vi anser oss inte ha råd med en olivolja för 200 kronor som förhöjer våra matupplevelser i ett par månader. Det är inte dyrt. Och om man nu vill laga riktigt god mat med fina råvaror, varför förstöra dom med en billig olja?

För det vanliga hemmaköket så räcker det alltså gott med två olivoljor. Sen kan man så klart fördjupa sig och börja använda flera olika. Själv har jag förutom min matlagningsolja fem ytterligare sorter. Men så är jag ju en nörd…

Avslutningsvis – sluta häll olivolja i pastavattnet. Det är helt värdelöst! Oljan i vattnet fyller inte någon som helst funktion då den kommer lägga sig på ytan och även om den skulle kunna blandas med vattnet så skulle det krävas sådana enorma mängder för en effektiv smaksättning att det ekonomiskt inte är försvarbart. Nej, pasta ska kokas med 1 liter vatten per 100 gram pasta och med 3 tsk salt per liter. Inget mer.

Lycka till med att hitta din olivolja!

Missa inga nya recept eller uppdateringar - gilla Ruskigt gott på Facebook. 

olivolja